Business Internaţional

Bombardamentele Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei asupra Siriei au fost în zadar. Oficiali SUA: Regimul încă are arme chimice. Bombardamentele au avut un impact limitat

Bombardamentele Statelor Unite, Marii Britanii şi...

Autor: Mihai Draghici

19.04.2018, 19:37 338

Bombardamentele efectuate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au avut doar un impact limitat asupra stocurilor de arme chimice ale Siriei, astfel că Administraţia Bashar al-Assad are capacitatea de a comite noi atacuri neconvenţionale, afirmă oficiali americani citaţi de agenţia Reuters.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat pe 14 aprilie bombardamente în Siria, vizând laboratoare de fabricare a armelor chimice şi depozite de armament. Bombardamentele au fost lansate după un atac chimic comis la periferia Damascului şi atribuit regimului Bashar al-Assad, care a negat orice implicare.

Administraţia Donald Trump, premierul britanic Theresa May şi preşedintele francez Emmanuel Macron au argumentat că operaţiunea militară, condamnată dur de Rusia, a fost necesară pentru a împiedica noi atacuri chimice în Siria.

După evaluarea rezultatelor operaţiunii, oficiali americani au explicat că bombardamentele au avut efecte, în special asupra complexului din Barzah, constatând însă că numeroase arme chimice erau stocate în alte baze. Programul chimic sirian este "suficient de bun pentru a fi utilizat în funcţie de necesităţile regimului Bashar al-Assad", a declarat un oficial american citat de Reuters.

Alţi oficiali americani au confirmat, tot sub protecţia anonimatului, că armamentul chimic sirian este distribuit în mai multe baze din Siria, nu doar în cele trei obiective atacate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.

Potrivit informaţiilor obţinute de serviciile secrete americane, unele substanţe chimice de uz militar sunt stocate şi în imobile civile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO