Business Internaţional

Bogaţii lumii şi-au majorat anul trecut averile cu 241 miliarde de dolari

Bogaţii lumii şi-au majorat anul trecut averile cu 241 miliarde de dolari

Autor: Ioana Nita, Radu Bostan

03.01.2013, 00:05 363

Cei mai bogaţi oameni din lume au devenit şi mai bogaţi în 2012, averea netă agregată a acestora crescând anul trecut cu 241 mld. dolari, potrivit indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

Astfel, averea celor 100 de miliardari incluşi în top a ajuns în ultima zi a anului trecut la 1.900 miliarde dolari, pe primele cinci locuri situându-se magnatul mexican Carlos Slim, cofondatorul şi preşedintele Microsoft Bill Gates, fondatorul grupului Inditex, Amancio Ortega, investitorul american Warren Buffett şi fondatorul IKEA Ingvar Kamprad.

Averea lui Arnancio Ortega, spaniolul care deţine 59% din grupul Inditex, a crescut anul trecut cu 22,2 miliarde dolari, la 57,5 miliarde dolari, dat fiind că valoarea acţiunilor Inditex s-a majorat cu 66,7%. Aceasta este cea mai mare creştere înregistrată în 2012 de averile celor mai bogate persoane din lume. Grupul spaniol Inditex este cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume şi cuprinde brandurile Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Uterque.

"Este o companie extraordinară care s-a descurcat foarte bine, iar câştigul se justifică având în vedere performanţa sa", a spus Christodoulos Chaviaras, analist la banca britanică Barclays. El a menţionat însă că va fi mai greu ca grupul să-şi menţină evoluţia în continuare.

Carlos Slim, magnatul din sectorul telecomunicaţiilor care deţine compania America Movil din Mexic, şi-a păstrat şi în 2012 titlul de cel mai bogat om de pe planetă. Averea acestuia a crescut cu 21,6%, echivalentul a 13,4 miliarde de dolari, la 75,2 miliarde dolari. Astfel, Slim se situează pe locul doi în topul creşterii averilor, după Ortega.

Profiturile înregistrate de Grupo Carso SAB, conglomeratul industrial al miliardarului mexican, şi Grupo Financiero Inbursa, unitatea sa bancară şi de asigurări, au compensat pierderile înregistrate de America Movil. Valoarea acţiunilor America Movil, cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe continent după numărul de clienţi, a scăzut cu 5,8%, ajungând la sfârşitul anului la 14,9 pesos.

"America Movil nu mai este povestea de succes de altădată, ţinând cont de faptul că acoperirea de telefonie mobilă din America Latină s-a extins foarte mult în ultimii cinci ani", a afirmat Chris King, analist la Stifel Nicolaus & Co. El consideră că cea mai mare provocare cu care se va confrunta Slim va fi reglementarea aferentă sectorului telecom din Mexic şi Columbia care ar putea chiar să scoată operatorul de pe piaţă.

Carlos Slim este urmat în clasamentul miliardarilor de Bill Gates, 57 de ani, care are o avere estimată la 62,7 miliarde de dolari. Fondatorul Microsoft şi-a mărit averea cu şapte miliarde de dolari anul trecut, după ce valoarea acţiunilor gigantului software a crescut cu 2,9%. Totuşi, acţiunile deţinute la Microsoft reprezintă mai puţin de 20% din averea lui Gates.

Americanul Warren Buffett, 82 de ani, a încheiat anul cu o avere de 47,9 miliarde de dolari, pierzând poziţia a treia de anul trecut în clasamentul miliardarilor în favoarea lui Ortega. Celebrul investitor este preşedintele conglomeratului Berkshire Hathaway, grup pe care l-a construit treptat, prin absorbirea altor companii. Buffett, care a promis că va dona cea mai mare parte din avere organizaţiilor filantropice, a făcut în repetate rânduri apel pentru introducerea impozitelor mai mari pentru bogaţi.

Ingvar Kamprad, 86 de ani, are o avere de 42,9 mld. dolari, ceea ce îl plasează pe locul cinci la nivel mondial şi în fruntea miliardarilor din Europa. Fondatorul IKEA, cel mai mare retailer de mobilă din lume, şi-a mărit averea cu 16,6% în 2012. Kamprad nu mai este însă proprietarul grupului IKEA, care este controlat printr-o reţea complexă de companii înregistrate în Olanda şi Luxemburg.

"Anul trecut a fost foarte bun pentru miliardari. În 2013 vor continua să caute oportunităţi de investiţii la nivel global, nu neapărat în SUA, care să le asigure un avantaj", a afirmat miliardarul John Catsimatidis, proprietar al companiei Red Apple Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO