Business Internaţional

Bogatia Greciei este evidenta peste tot, in afara de formularele de taxe si impozite

09.05.2010, 23:15 151

In bogatele suburbii din nordul Atenei, numai 324 de locuitoriau declarat oficial ca sunt proprietari de piscine, scrie The NewYork Times. Autoritatile au cercetat zona prin satelit, descoperindnumarul real de piscine: 16.974.
Acest caz in care oamenii isi ascund activele si alte cazuriuimitoare care apar in presa revela amploarea fenomenului deevitare a platii taxelor, care s-a transformat intr-un adevarat modde viata in Grecia.
Un astfel de fenomen a jucat un rol semnificativ in cadrul crizeielene, iar in conditiile in care tara se lupta sa-si puna finantelein ordine, guvernul a inceput sa ii vaneze pe cei vinovati deevaziune fiscala mai aprig ca niciodata.
Conform estimarilor incluse in diverse studii, guvernul pierde panala 30 de miliarde de dolari (23 mld. euro) pe an din cauzaevaziunii fiscale.
Multi greci spun ca se simt pedepsiti de criza financiara care aimpins tara in pragul intrarii in incapacitate de plata. Chiar siasa, lucrurile vor fi greu de schimbat. Specialistii remarca faptulca evitarea taxelor face parte dintr-o mai ampla cultura de dare demita si coruptie, adanc inradacinata.
Mita e la ea acasa
Pentru a beneficia de o atentie sporita din partea medicilor,grecii le dau in mod obisnuit bani acestora, iar mituireaoficialilor guvernamentali este o procedura standard.
Unii din cei mai agresivi evazionisti, spun specialistii, sunt ceiinregistrati ca persoane fizice autorizate.
Adesea, evazionistii sunt extrem de indrazneti. Cand autoritatileau analizat veniturile a 150 de medici din Kolonaki, o zona de luxcu magazine Prada si Chanel, mai mult de jumatate din acestia audeclarat venituri de sub 40.000 de dolari (30.000 de euro). "Ititrebuie mult mai mult sa platesti chiria in aceasta zona", spuneIlias Plaskovitis, secretar general in Ministerul de Finante.
Conform acestuia, anul trecut numai cateva mii de cetateni din tarade 11 milioane de locuitori au declarat venituri de peste 100.000de euro. Totusi, semnele de avutie abunda.
Guvernul grec si-a fixat drept obiectiv sa colecteze cu cel putin1,6 miliarde de dolari mai mult decat anul trecut, un obiectivmodest, crede Plaskovitis. Insa oficialii UE au fost atat desceptici, incat nu au permis includerea cifrei in proiectul debuget folosit in timpul negocierilor pentru pachetul debailout.

Economia a crescut, incasarile de impozitenu
In ultimul deceniu, Grecia a pierdut teren in colectarea taxelor,in ciuda cresterii puternice a economiei. Cum a ajuns Grecia inaceasta situatie este subiect de dezbateri aprinse. Unii o atribuieistoriei indelungate a Greciei sub ocupatie turca, cand grecii auinceput sa considere guvernul drept un inamic. Altii arata caGrecia este de fapt o democratie tanara.
Diverse studii au concluzionat ca economia subterana reprezinta20-30% din PIB-ul tarii, ce se ridica la 235 de miliarde de euro.Friedrich Schneider, presedinte al departamentului de economie alJohannes Kepler University din Linz, arata ca economia subterana aGreciei s-a situat la 25% din PIB anul trecut, estimand ca aceastava atinge 25,2% in 2010. Prin comparatie, economia subteranaamericana este estimata la 7,8%.

Legislatie mai dura
Ministerul de finante considera ca noile legi din domeniul fiscalau creat bazele unei colectari mai eficiente. In trecut, codulfiscal conferea multor categorii de angajati un statut special.Acum, majoritatea exceptiilor au fost eliminate, iar codul fiscal afost simplificat. Acesta ii incurajeaza acum pe oameni sa cearafacturi, lucru care inainte nu se intampla.
Conform lui Plaskovitis, Fiscul a inceput deja sa se foloseasca detehnologie pentru a verifica declaratiile de venit si au cerutdealerilor de automobile de lux sa furnizeze liste declienti.
O multime de greci, spune Plaskovitis, isi inregistreazaautomobilele de lux drept automobile folosite in cadrul firmelor pecare le detin.
In curand, spune acesta, rezultatele vor deveni vizibile. "Inurmatoarele saptamani, vom inchide companii, restaurante sicabinete medicale pentru ca nu si-au platit taxele".
Totusi, cat de repede se vor vedea rezultatele este o intrebaredeschisa. Schimbarile au starnit proteste in unele cercuri.
Daca Fiscul poate pune eficient in practica noile prevederi este deasemenea nesigur. Multi greci spun ca perceptorii au reputatia de ase numara printre oficialii cel mai usor de mituit.
Unii spun ca problemele legate de taxe se rezolva in felul urmator:platesti o treime din ce datorezi catre guvern, o treime catreperceptor si o treime iti ramane in buzunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO