Business Internaţional

Boeing primeste o lovitura de la Pentagon

25.02.2004, 00:00 20



Oficialii armatei Statelor Unite au anuntat ca vor renunta la programul de 38 de miliarde de dolari pentru elicopterul Comanche, anunta New York Times. Pentagonul a ajuns la concluzia ci sistemul de armament se afla cu cateva decenii in urma din punctul de vedere tehnologic, dar s-a declarat ingrijorat si de nivelul cheltuielilor militare si de deficitul bugetului federal.



Renuntarea la acest program reprezinta o lovitura pentru Boeing, care producea, in colaborare cu Sikorsky, acest tip de aparat de zbor.Boeing a incercat sa minimizeze impactul financiar al anularii contractului, apreciind ca acesta va fi "nesemnificativ. "Anuntul facut de armata americana nu trebui sa aiba un impact financiar semnificativ asupra grupului", a declarat purtatorul de cuvant Mary Ann Brett, in prima zi a salonului aeronautic din Singapore.



Comanche este cel de-al doilea proiect major de acest tip la care Statele Unite renunta dupa instalarea la Casa Alba a administratiei George W. Bush. Pentagonul a investit deja peste 6,9 miliarde de dolari in proiect, iar pentru renuntarea la producerea elicopterelor va suporta costuri de 500 de milioane de dolari.



Reprezentantii armatei americane au declarat ca fondurile destinate initial acestui proiect vor fi distribuite altor programe aeronautice, inclusiv celui care prevede achizitionarea a 800 de noi aparate de zbor si modernizarea altor 1.400.



In cazul unui aviz pozitiv al Congresului, unele dintre aceste fonduri vor fi alocate programelor pentru producerea de avioane fara pilot si dezvoltarea unui nou elicopter de recunoastere. Comanche, un elicopter armat de recunoastere, a fost gandit pentru operatiuni de lupta impotriva armatelor din Pactul de la Varsovia. Pe masura ce costurile unui singur aparat au urcat la 58,9 milioane de dolari, fata de 12 milioane estimate initial, numarul elicopterelor pe care Pentagonul si le putea permite a coborat la 650, desi numarul lor a fost de 2.000 la inceputul programului. florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO