Business Internaţional

Boeing îi suflă grupului EADS un contract de 35 mld. dolari cu Pentagonul. Europenii acuză SUA de protecţionism

Boeing îi suflă grupului EADS un contract de 35 mld. dolari cu Pentagonul. Europenii acuză SUA de protecţionism

Autor: Radu Racu

25.02.2011, 12:23 53

Boeing a câştigat un contract de aprovizionarea avioanelor americane cu combustibil prin aşa-numitele "benzinăriizburătoare", în valoare de 35 de miliarde de dolari, după un procesde selecţie controversat în care s-a luptat cu rivalul europeanEADS, scrie Financial Times.

Victoria grupului american închide aproape un deceniu decontroverse şi dispute legate de politica protecţionistă aSUA şi alegerea celei mai bune oferte pentru construcţiaaeronavelor care vor asigura alimentarea din zbora avioanelor americane de luptă.

Contractul iniţial prevede construcţia a 18modele, cu o valoare de 3,5 miliarde de dolari. Companiacâştigătoare va avea prioritatea pentru un contract adiţional dealte 179 de avioane, estimat la circa 35 demiliarde de dolari. Comenzi suplimentare ar puteaduce valoarea totală a parteneriatului la 100 de miliarde de dolariîn următorii ani.


Lupta ar putea continua însă pentru EADS, grupulfranco-spaniol cu legături şi în mediul politic german, oficiali aicompaniei anunţând anterior că sunt hotărâţi să contestedecizia Pentagonului dacă există erori majore înprocesul de selecţie. Membri ai clasei politice europene ar puteaface presiuni totodată asupra guvernului american pentrureconsiderarea deciziei, pentru a elimina suspiciunile deprotecţionism, o acuzaţie frecventă care i se aduce executivului dela Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO