Business Internaţional

Boeing a cumpărat cantităţi impresionante de titan din Rusia

Boeing a cumpărat cantităţi impresionante de titan din...

Autor: Cătălina Butan

08.08.2014, 15:20 1434

Producătorii de aeronave Boeing şi United Technologies şi-au constituit stocuri semnificative de titan importat din Rusia, de la compania VSMPO-Avisma, metal esenţial folosit în construcţia avioanelor, pentru a fi acoperiţi în situaţia în care exporturile ruseşti către SUA vor fi interzise în contextul tensiunilor între cele două mari puteri, scrie Reuters.

Producătorii de aeronave Boeing, United Technologies şi Airbus Group NV importă o parte subtanţială din necesarul lor de titan de la compania rusă VSMPO.

Eforturile de stocare a titanului au început în martie 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, acţiune care a sporit tensiunile dintre Rusia şi Vest. Reprezentanţii Boeing şi United Technologies nu au comentat situaţia. 

Ca reacţie la conflictul din Ucraina , Statele Unite, alături de Uniunea Europeană, au adoptat în ultimele luni sancţiuni  economice pentru ruşi.  Prin cele mai dure sancţiuni de până acum UE şi SUA au ţintit spre motoarele şi aşa gripate ale economiei ruseşti blocând în mare parte accesul la finanţare al celor mai mari bănci ruseşti, controlate de stat, şi restricţionând exporturile de tehnologie necesară forării submarine de mare adâncime şi extra­gerii gazelor de şist. Contraofensiva Moscovei la blocajul financiar impus de Occident este “interdicţia totală” a importului majorităţii produselor alimentare din UE şi SUA.

Statele UE sunt, de departe, afectate mai sever decât SUA de interdicţiile impuse de Rusia, iar o parte din acestea au avertizat deja de potenţialul distructiv al contraofensivei ruseşti. Câteva au anunţat că vor cere UE compensaţii pentru pierderile suferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO