Business Internaţional

Boardul FMI o va chestiona pe Kristalina Georgieva cu privire la acuzaţiile de manipulare a datelor

Boardul FMI o va chestiona pe Kristalina Georgieva cu...

Autor: Dorin Oancea

03.10.2021, 12:11 47

Consiliul de administraţie al FMI îşi va intensifica investigaţia asupra directorului general Kristalina Georgieva, intervievând-o separat pe aceasta şi pe investigatorii care spun că aceasta a făcut presiuni asupra personalului Băncii Mondiale pentru a modifica date în favoaarea Chinei.

Conform Reuters, consiliul de administraţie va chestiona luni avocaţii de la firma WilmerHale cu privire la raportul lor privind Bănca Mondială, au declarat trei persoane familiare cu aceste planuri. Raportul susţine că Georgieva, în calitate de director general al băncii în 2017, a exercitat presiuni nejustificate asupra personalului pentru a modifica datele din raportul emblematic "Doing Business" în favoarea Chinei.

Georgieva, care a negat cu tărie acuzaţiile, se va prezenta personal în faţa consiliului de administraţie marţi, în ziua în care urmează să ţină un discurs virtual despre reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale din 11-17 octombrie, au declarat două dintre surse.

Interviurile s-ar putea dovedi cruciale în consolidarea sau erodarea sprijinului acţionarilor FMI pentru Georgieva.

Până în prezent, guvernele membre cele mai influente ale fondului, inclusiv acţionarul principal, Statele Unite, nu au făcut comentarii publice, preferând să lase procesul de revizuire să se desfăşoare. Săptămâna trecută, Marea Britanie a declarat pentru Reuters că susţine transparenţa în această chestiune.

Banca Mondială a însărcinat WilmerHale să investigheze neregulile din datele "Doing Business" identificate în 2020. Raportul susţine că Georgieva şi biroul fostului preşedinte al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, au exercitat presiuni asupra personalului pentru a manipula datele astfel încât clasamentul global al Chinei în studiul "Doing Business 2018" privind climatul investiţional să urce de pe locul 85 pe locul 78.

Motivul ar fi fost acela de a contribui la obţinerea sprijinului Beijingului pentru o majorare de capital pe care conducerea băncii o urmărea la momentul respectiv.

Un purtător de cuvânt al FMI a refuzat să confirme întâlnirile planificate. Purtătorii de cuvânt ai WilmerHale din Boston şi Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Un purtător de cuvânt a declarat că Georgieva "nu va fi descurajată de aceste acuzaţii false şi îşi menţine angajamentul de a îndeplini misiunea vitală a FMI".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO