Business Internaţional

Bloomberg: Turismul românesc renaşte din propria cenuşă. Îl lasă în urmă pe Dracula şi ţinteşte spre peisajele care îţi taie respiraţia de pe Dunăre

Bloomberg: Turismul românesc renaşte din propria...
28.08.2016, 13:23 882

Economiştii prezic că îngrijorările legate de Brexit şi de Orientul Mijlociu vor muta focusul investiţional către fostele ţări comuniste. În acest context, românii încearcă să schimbe imaginea unei ţări sărace, cunoscute cel mai bine pentru nişte simboluri precum Dracula sau vampirii din Transilvania, în imaginea unui peisaj de vis, cu plaje neatinse care îţi taie respiraţia.

Potrivit Bloomberg, antreprenorii români deja au făcut primii paşi în această direcţie şi încep să promoveze ţara, al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, ca un loc în care să investeşti şi pe care să îl vizitezi. 

Pe ţărmul estic al României rustice, unde Dunărea lungă de 2.860 km se varsă în Marea Neagră, Ivan Patzaichin, de patru ori medaliat olimpic, vede oportunitate. El merge de-a lungul fluviului şi investeşte în crearea unei afaceri eco pentru turişti, sculptând zone întregi de crini sălbatici şi salcii, care speră că vor aduce capital în una dintre cele mai sărace zone din România, scrie Bloomberg.

”Vrem să le arătăm locuitorilor că sunt două moduri de a trăi”, a spus Patzaichin. ”Vrem să se unească şi să creeze comunităţi de oameni care să lucreze împreună, să îşi aranjeze gospodăriile şi să primească turişti, să le arate modul tradiţional de viaţă”, a adăugat el pentru Bloomberg.  

Proiectul lui Patzaichin, numit RowMania, doreşte să ajute o serie de sate sărace să primească turişti, iar pescarii izolaţi din acele locuri să le arate turiştilor modurile tradiţionale de pescuit şi de gătit. El doreşte ca prin fonduri structurale, să finanţeze şi să ajute reţeaua sa, care până în prezent a recrutat aproximativ 120 de oameni.

Bloomberg scrie că şansele României să schimbe zeci de ani în care turismul a fost ignorat sau neglijat, după moartea lui Ceauşescu, nu au fost niciodată mai bune. Economia României a crescut în trimestrul al doilea cu 6%, cel mai mare ritm din Uniunea Europeană.

Percepţia unui climat de business îmbunătăţit în România ajută la atragerea investitorilor, care au investiţii străine directe de 2,3 miliarde de doari în primele şase luni ale anului, comparativ cu 1,6 miliarde de dolari anul trecut.

Guvernul cheltuie de asemenea aproximativ 3 milioane de euro pentru promovarea turismului.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO