Business Internaţional

Blocajul politic de la Washington pune Europa în dificultate, dar riscul major e incapacitatea de plată a SUA

Dacă în SUA Congresul nu ajunge la un acord pentru extinderea limitei de împrumut, reper­cusiunile ar putea deraia revenirea economică din zona euro şi ar putea ex­tinde încetinirea economică din ţările dezvoltate. Foto: AFP

Dacă în SUA Congresul nu ajunge la un acord pentru extinderea limitei de împrumut, reper­cusiunile ar putea deraia revenirea economică din zona euro şi ar putea ex­tinde încetinirea economică din ţările dezvoltate. Foto: AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

02.10.2013, 19:20 882

Blocajul politic din Statele Unite ale Americii ar putea arunca ţara în incapacitate de plată, un scenariu economic apocaliptic din punctul de vedere al pieţelor, însă chiar şi dacă nu se ajunge la această variantă, închiderea sectorului public din SUA va avea un impact puternic asupra Europei dacă se prelungeşte.

SUA sunt cel mai mare partener comercial al Europei. Dacă economia americană încetineşte din cauza faptului că angajaţii din sectorul public nu îşi primesc salariile, contractorii nu sunt plătiţi, iar oamenii îşi anulează concediile pentru că obiectivele turistice americane sunt închise, Europa va suferi şi ea, pentru că cererea pentru produse europene s-ar reduce, scrie presa internaţională.

Problemele din Washington vin într-un context în care economia globală se confruntă deja cu o serie de ameninţări. Dacă în SUA Congresul nu ajunge la un acord pentru extinderea limitei de împrumut, reper­cusiunile ar putea deraia revenirea economică din zona euro şi ar putea ex­tinde încetinirea economică din ţările dezvoltate. În plus, dolarul ar putea pierde te­ren în faţa monedei euro, ceea ce ar face produsele eu­ropene mai scumpe în America. Blocajul politic din capitala americană spo­reşte incertitudinile care de­ter­­mină jucătorii din piaţă să fie extrem de precauţi în in­ves­tiţiile de extindere şi îm­bu­nătăţiri, precum şi în angajări.

Nivelul investiţiilor, o componentă cheie a creşterii economice, este cu 10% mai scăzut acum în Franţa şi Germania comparativ cu 2007, iar în Italia şi Spania investiţiile sunt la un nivel cu 30% mai redus şi scad în continuare, potrivit unor date ale HSBC. Şomajul în zona euro a rămas la 12% în august, cu 19,2 milioane de persoane în căutarea unui loc de muncă, potrivit unor statistici oficiale publicate recent.

Banca Centrală Europeană  (BCE) se va confrunta şi ea cu noi presiuni de peste ocean, în contextul în care pe parcursul ultimului an a reuşit să restabilească în pieţe încrederea că moneda euro va supravieţui crizei, dar face eforturi considerabile pentru a aduce credit spre ţările cu probleme din sudul Europei, inclusiv Spania.

În şedinţa de politică monetară organizată ieri, BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 0,5%, nivel minim record. Prin acest demers, într-o piaţă europeană fragilă, BCE încearcă să sprijine recuperarea economică din zona euro şi să limiteze volatilitatea dobânzilor din piaţa financiară.

Pieţele financiare internaţionale au reacţionat foarte calm la închiderea guvernului american, dat fiind că scenariul fusese inclus în calcule de către analişti. Teama principală a investitorilor însă este faptul că în a doua jumătate a lunii, după 17 octombrie, SUA ar putea atinge plafonul de îndatorare, caz în care nu va mai putea efectua plăţi pentru obligaţiuni.

SUA ia „măsuri extraordinare“ pentru plata facturilor înainte de 17 octombrie

Statele Unite au început să ia „măsuri finale extraordinare“ pentru plăţile pe care le au de efectuat înainte de termentul limită 17 octombrie, dată după care Congresul american nu va mai putea să aprobe noi împrumuturi, potrivit unor declaraţii făcute de Jack Lew, secretarul Trezoreriei americane, citate de Financial Times.

Odată ce măsurile disponibile au fost epuizate, Trezoreria va avea la dispoziţie doar 30 de miliarde de dolari pentru a achita obligaţiile de plată, potrivit lui Lew, sumă insuficientă dat fiind că în anumite zile cheltuielile pot ajunge până la 60 de miliarde de dolari.

„Dacă nu avem suficiente lichidităţi, va fi imposibil pentru Statele Unite să îşi respecte obligaţiile, pentru prima dată în istorie“, a mai spus Lew.

Termenul limită de 17 octombrie este văzut în pieţe ca un moment mult mai periculos decât închiderea guvernului, deoarece ar putea arunca ţara în incapacitate de plată şi ar transforma o negociere locală într-o criză globală.

„Plafonul de îndatorare este o explozie termo­nucleară comparativ cu grenada (închiderii guvernului)“, a declarat Jon Huntsman, fost candidat prezidenţial republican, citat de CNN.

 

Contraargument

Închiderea guvernului SUA e o criză politică, nu înseamnă că mâine se prăbuşesc pieţele

Situaţia creată după închiderea parţială a sectorului public în Statele Unite este mai mult rezultatul unei crize politice şi denotă incapacitatea politicienilor americani de a lua decizii pe termen lung, dar nu se îndoieşte nimeni de capacitatea de plată a SUA, a declarat pentru ZF Matei Păun, managing partner al firmei de consultanţă pentru fuziuni, achiziţii şi finanţări BAC Investment.

„E o problemă politică şi îşi caută o soluţie politică. Evident că nu ajută ce se întâmplă acolo. E un simptom al unei probleme mai mari care afectează SUA şi potenţialul ei de revenire, şi anume incapacitatea politică de a lua decizii pe termen lung pentru redresarea economică, de a avea o direcţie din toate punctele de vedere, economic, social şi aşa mai departe”, a spus Păun.

Potrivit acestuia, situaţia e mai mult apariţia unei dovezi clare a unei lipse de capacitate de a prioritiza şi de a gestiona criza, „nu înseamnă că mâine se vor prăbuşi pieţele”.

„Chiar dacă intră în default tehnic, în final nimeni nu pune la îndoială capacitatea lor de a-şi acoperi datoriile, deoarece 99% sunt denominate în dolari şi pot oricând să emită moneda necesară pentru acoperirea acestor datorii”, a adăugat Păun. Andrei Cîrchelan

 

Cum s-a ajuns la închiderea parţială a guvernului SUA

În fiecare an, Congresul american trebuie să aprobe un buget pentru finanţarea guvernului. Anul fiscal s-a încheiat la 30 septembrie, însă Congresul nu a ajuns la un consens legat de cea mai bună utilizare a fondurilor federale.

În lipsa unui buget, sub forma unei legi adoptate de ambele camere ale Congresului, guvernul nu a putut să plătească angajaţii din sectorul public şi să finanţeze programe pentru noul an fiscal, ceea ce a determinat închiderea parţială a sectorului public pe 1 octombrie la miezul nopţii, potrivit unei explicaţii publicate de ABC News. 

Închiderea este parţială prin prisma faptului că serviciile esenţiale, cum ar fi livrarea corespondenţei, colectarea taxelor, serviciile medicale şi cele militare, continuă să funcţioneze.

Angajaţii nonesenţiali din sectorul public, cum ar fi angajaţii parcurilor naturale sau angajaţii NASA, sunt trecuţi în şomaj tehnic.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO