Business Internaţional

Bitcoin bate toate recordurile pe final de an: Criptomoneda a sărit de 10.000 de dolari

Bitcoin bate toate recordurile pe final de an:...

Autor: Ştefan Stan

29.11.2017, 11:31 267

Preţul bitcoin a bătut toate recordurile, iar moneda a ajuns la 10 000 de dolari, o creştere de 1200% faţă de noiembrie anul trecut. Odată cu această creştere de preţ, volumul total al pieţei bitcoin a ajuns la aproape 178 de miliarde de dolari, conform datelor de pe CoinMarketCap. 

Cei mai mulţi analişti pun creşterea de preţ pe seama adopţiei bitcoinului, în special în rândul instituţiilor tradiţionale de trading. Traderii anticipează introducerea bitcoinului la fondurile de investiţii şi pe piaţa de contracte future. Este o mutare importantă care ar da legitimitate bitcoinului şi care ar urma să atragă mai mulţi investitori tradiţionali pe piaţa criptomonedelor. 

Video ZF Live. Andrei Andone, expert Bitcoin: Reţeaua are o putere de calcul de 30.000 de ori mai mare decât cele mai puternice 500 de super-PC-uri din lume

„Cei care nu au fost atenţi la piaţa bitcoin sunt cu siguranţă surprinşi de creşterea pe care moneda a avut-o luna aceasta. În realitate, tot anul 2017 a fost unul plin de evenimente şi aş spune că destul de atipic. S-au făcut schimbări importante la codul sursă care guvernează reţeaua. Cei care ştiu cum funcţionează bitcoinul ştiu că aceste schimbări au fost un test de foc pentru reţea. China a încercat să interzică criptomoneda în mai multe rânduri anul acesta. Faptul că bitcoinul a supravieţuit tuturor testelor a crescut încrederea în reţea şi în criptomonede în general. Ca să înţelegi de ce a crescut bitcoinul la 10 000 de dolari, trebuie să mergi cu mulţi paşi în urmă. După părerea mea, aşa-numita adopţie instituţională este doar vârful unui iceberg, un semn că ceea ce s-a făcut până acum s-a făcut bine”, explică analistul de piaţă Ike Oniţa de la publicaţia online GoanaDupăBitcoin.  

Şi piaţa românească de bitcoin este una consistentă. Conform sondajelor GoanaDupăBitcoin.ro, aproape 80% dintre utilizatorii români au început să investească în bitcoin în anul 2015, când o monedă costa între 300 şi 500 de dolari americani.

Cea mai mare parte dintre români folosesc bitcoinul ca monedă de speculă sau ca stocare de valori. Pentru că bitcoinul este deflaţionar (de aici şi creşterea consecventă de preţ), 52% dintre respondenţi au spus că preferă să îşi păstreze economiile în bitcoin în loc să le depoziteze la bancă. 

BTCXchange, primul operator de schimb bitcoin-fiat/fiat-bitcoin de la noi din ţară, a avut volume tranzacţionate de 4650 de bitcoini în 2017. „Volumele tranzacţionate sunt foarte mari. Asta reflectă şi creşterea de preţ şi în general încrederea în piaţă.  Românii învaţă despre bitcoin de mai mulţi ani, sunt foarte bine informaţi şi lucrul ăsta noi îl observăm şi în registrul de comenzi. Ştiu să îşi aleagă momentele în care să cumpere şi în care să vândă ca să facă profit. Este greu de spus de cât timp lucrează românii cu bitcoin, dar sunt convins că în România sunt foarte mulţi veterani, bine specializaţi pe ceea ce fac”, spune Max Nicula, director la BTCXchange.

Bitcoinul este prima monedă digitală din lume. S-a lansat la sfârşitul anului 2008 şi a introdus un sistem de plată direct, fără intermediari, ca alternativă la transferurile bancare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO