Business Internaţional

Bill Clinton: "Viata mea" si banii lui

23.06.2004, 00:00 20



Fostul presedinte american Bill Clinton a inceput turneul de promovare a autobiografiei sale acordand un interviu in cadrul unei emisiuni TV duminicale. Cartea se numeste "My life" (Viata mea), iar lansarea ei a fost programata ieri.



La un pret de vanzare de 35 de dolari, editorul Alfred A. Knopf are asteptari enorme de la aceasta carte. Compania sa a comandat un prim tiraj de 1,5 milioane de exemplare si i-a platit lui Clinton un avans cuprins intre 10 si 12 milioane de dolari, cel mai inalt onorariu pentru o opera ce nu tine de beletristica, relateaza CNN. Pentru ca Knopf sa inregistreze profit, "Viata mea" trebuie sa se vanda ca painea calda.



Thomas McCormack, fost director al St.Martin Press, aproximeaza pragul de rentabilitate al cartii in jurul a 800.000 de copii. "Daca prima editie se epuizeaza, vor castiga milioane."



Cartea surprinde copilaria lui Clinton, ascensiunea sa politica si cele doua mandate ca presedinte al Americii si are potentialul pentru a deveni un best-seller.





Presedintia ca afacere



Pentru Clinton, drumurile pe care le-a urmat dupa plecarea de la Casa Alba au fost pavate cu aur datorita publicarii autobiografiei sale, dar si datorita marelui castig colateral: discursul public. Probabil ca este cel mai bine platit orator la nivel mondial in acest moment, apreciaza Mark Castel, directorul AEI Speakers Bureau, desi o astfel de estimare depinde de criteriul de clasificare - onorariul mediu, cel anual sau cel mai mare angajament.



Conform dezvaluirilor facute de Hillary Clinton, sotul ei a avut 60 de discursuri platite in 2002, cu un castig mediu pe discurs de 159.000 de dolari, adica 9,5 milioane de dolari in total.



Pentru a avea o idee cum un fost presedinte se poate mentine in circuitul conferintelor, iata cum arata o luna din programul lui Clinton pe 2002:



- 7 februarie - discurs la Organizatia Femeilor Sioniste din Miami. Onorariu: 125.000$.



- 11 februarie - discurs la Grupul Vivendi din Sundance, Utah. Onorariu: 150.000$



- 15 februarie - discurs la Asociatia Long Island din Woodbury, New York. Onorariu: 125.000$



- 18 februarie - discurs la ORT, un fond de caritate evreiescdin Montreal. Onorariu: 125.000$



Apoi Clinton a avut unele aparitii scurte pentru niste prezentari la Sydney (in data de 22 februarie pentru 300.000$), Perth (23 februarie pentru 125.000$), Adelaide (25 si 26 februarie pentru 125.000$, respectiv 250.000$) si Melbourne (27 februarie pentru 125.000$).



Insumate, cuvintele sale de intelepciune au generat incasari de 1,45 milioane de dolari intr-o singura luna.



Clinton este o marfa vandabila, eticheta ce ii este oferita de statutul de fost-presedinte, afirma Castel.



In afara onorariilor provenite din discursuri si a avansului primit pentru cartea sa autobiografica, Clinton colecteaza "cateva" venituri suplimentare.



Pensia prezidentiala totalizeaza 171.900 $ lunar. Guvernul ii achita 354.000 $, reprezentand chiria anuala pentru biroul sau din Harlem si ii plateste staful in limita a 160.000$ pe an. In plus fata de protectia oferita gratuit de Serviciile Secrete, Biroul Federal ii deconteaza cheltuielile de calatorie, tipar, telefon si taxele postale.





O sotie muncitoare



La toate acestea se aduga veniturile doamnei Clinton. In 2002, cartea sa "Living History" i-a adus un castig de peste 2 milioane de dolari, iar estimarile prevad un total de 8 milioane. Salariul de senator este de 150.000$.



Declaratiile fiscale din anul 2003 au relevat ca investitiile cuplului s-au situat intre 2 si10 milioane de dolari, rezultatul fiind un venit ce variaza intre 120.000$ si 1.060.000$.



Ultimul cuplu politic al Americii a achizitionat doua resedinte dupa plecarea lui Clinton din functia de presedinte; ei nu mai avusesera o resedinta proprie din 1983. Casa din Chappaqua, o suburbie a New York-ului, a costat 1,17 milioane de dolari, iar cea din Georgetown 2,85 milioane dolari. Daca nu ar fi existat veniturile post-presedintie, nici una dintre achizitii nu ar fi stat la indemana familiei Clinton.



In conditiile in care Clinton isi pastreaza apetitul pentru scris si vorbit, problemele financiare sunt prea putin probabile in familia sa.





Miza politica



"Viata mea" a atras si interesul consumatorilor americani de politica deoarece lasarea sa coincide cu febra alegerilor prezidentiale. Clinton are programate aparitii in state considerate cheie de catre Partidele Democrat si Republican in vederea cursei electorale dintre actulual presedinte George W. Bush si senatorul de Massachusetts John Kerry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO