Business Internaţional

Bilanţul burselor din Est: Praga, cea mai lovită în august

Bilanţul burselor din Est: Praga, cea mai lovită în august

Autor: Roxana Pricop

18.08.2011, 00:04 513

Criza datoriilor suverane alături de istorica retrogradare a ratingului SUA au creat ingredientele furtunii perfecte pe bursele din Europa Centrală şi de Est, care au căzut victime vânzărilor masive şi panicii investi­torilor în luna august.

Corecţiile din luna august au fost atât de ample pe aceste pieţe încât au şters tot avansul înregistrat de la începutul anului şi le-a adus pe cele mai multe pe minus.

Astfel, principalul indice ale Bursei de la Viena a pierdut 23,1% de la începutul anului până în prezent, în condiţiile în care scăderea raportată în august a fost de 13,37% - a doua din regiune. Prima pe lista scăderilor lunare este Bursa din Praga cu un minus de 14,47% pe principalul indice în luna august. Scăderea de la începutul anului este de minus 17%. Deşi a pierdut 9,79% în luna august, Bursa din Sofia reuşeşte să rămână cu un plus de 6% pentru intervalul cuprins între 31 decembrie 2010 şi 16 august 2011.

Bursa de la Varşovia, cel mai mare operator bursier din regiunea Europei Centrale şi de Est, a scăzut cu 12,68% în august pe principalul indice WIG20, ajungând astfel la o pierdere de 16% de la începutul anului până în prezent.

Bursa de la Budapesta se înscrie în linia scăderilor din regiune cu un minus de 13,3% în august şi cu un declin de 11,6% de la începutul anului.

Bursa de la Bucureşti, una dintre cele mai volatile pieţe din regiune, a pierdut 12,6% în august pe indicele BET. De la începutul anului principalul indice al pieţei de la Bucureşti afişează un minus de circa 11%.

După săptămâna de foc 5-12 august, în care bur­sele mature din vestul Europei şi din Ame­rica au fost asemeni unui roller-coaster, mar­când corecţii negative ample pentru ca apoi ac­ţiu­nile să decoleze în mini-raliuri, săptămâna 15-19 august este mai calmă, chiar dacă veştile pri­vind situaţia celor mai mari două eco­no­mii alee Europei - Germania şi Franţa - sunt dezamăgitoare. Pieţele de acţiuni din vestul Europei încă nu şi-au revenit din corecţii, însă amplitudinea scă­de­ri­lor este mai redusă. Astfel că şi pe bursele din Europa Centrală şi de Est, puternic influenţate de direcţia indicilor bursieri germani sau francezi, corecţiile din debutul acestei săptămâni sunt mai reduse.

Miercuri indicele german DAX pierdea 0,7% la ora României 16.00, după ce marţi a închis în scădere cu 0,45%. Corecţiile au fost determinate de stagnarea economiei germane în trimestrul al doilea, dar şi de rezultatul neconvingător al întâlnirii de ieri dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşe­dintele francez Nicolas Sarkozy. La aceeaşi oră bursele din Praga, Viena, Budapesta şi Bu­cureşti afişau creşteri anemice de 0,1%-0,6%. Polonia scădea cu 0,43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO