Business Internaţional

Big Tech marchează un nou trimestru istoric: Apple, Alphabet şi Microsoft au înregistrat împreună profituri de 57 de miliarde de dolari în T2, dublu faţă de anul trecut

CEO-ul Apple Tim Cook (Sursa: Profimedia)

CEO-ul Apple Tim Cook (Sursa: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

28.07.2021, 13:07 129

Profiturile marilor companii tech din Statele Unite au ajuns la cote nemaiîntâlnite pe măsură ce economia globală depăşeşte şocul provocat de pandemie, eveniment care a alimentat avântul înregistrat anul trecut de Big Tech, conform Financial Times.

Veniturile raportate de Apple, Alphabet şi Microsoft au arătat că nivelul de cerere pentru servicii digitale şi gadgeturi continuă să crească, transformând sectorul tech în cel mai mare beneficiar al revenirii economice, în condiţiile în care companiile tehnologice s-au dovedit extrem de rezistente în timpul crizei sanitare.

Împreună, cei trei giganţi americani au obţinut profituri înainte de taxe de aproape 5 miliarde de dolari pe săptămână de-a lungul ultimului trimestru. În total, companiile au înregistrat 56,8 miliarde de dolari în perioada cuprinsă între aprilie şi iunie, de două ori mai mult faţă de anul trecut şi cu 30% peste estimările lansate de Wall Street.

Cifrele sunt „pur şi simplu uimitoare”, spune Jim Tierney, manager de portofoliu la firma de administrare a activelor AllianceBernstein, adăugând că „segmentul de advertising digital este în plin avânt”, de vreme ce agenţii de publicitate se întrec să atragă audienţele care s-au orientat către serviciile online.

„Cred că lecţia este că toate obiceiurile digitale pe care le-am căpătat de-a lungul ultimelor 12 luni vor rămâne cu noi şi după terminarea pandemiei”, susţine Tierney.

Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, spune că performanţa puternică a companiei demonstrează că ritmul cheltuielilor din sectorul tech de anul trecut nu a reprezentat un caz unic, ci va fi urmat de un val de businessuri care se vor mişca rapid pentru a-şi digitaliza operaţiunile.

„Cinci procente din PIB-ul global constau în cheltuielile realizate de segmentul tech, iar cifra se va dubla în viitorul apropiat”, continuă Nadella.

Între timp, vânzările de iPhone-uri au crescut în T2 cu 50%, iar divizia de advertising a Google a înregistrat un plus de 69% prin comparaţie cu 2020. Totodată, creşterile platformei de cloud Azure, deţinută de Microsoft, au ajuns la 50% în al doilea trimestru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO