Business Internaţional

Bernanke cere bancilor americane sa anuleze o parte din datoriile debitorilor

07.05.2008, 18:49 15

Intr-un discurs tinut la inceputul saptamanii in New York, Bernanke a repetat apelul adresat creditorilor de a trece cu vederea plata unor rate ipotecare de catre unii debitori cu mari probleme financiare. De asemenea, el a sustinut ideea refinantarii creditelor ipotecare de catre Administratia Federala pentru Locuinte (FHA).
"Politica economica a sectoarelor public si privat trebuie sa ia in considerare posibilitatea ca strategiile clasice de evitare a prescrierilor ipotecare sa nu functioneze intotdeauna foarte bine in situatia actuala", a spus Bernanke.
Presedintele House Financial Services Committee, Barney Frank, un democrat din Massachusetts, a elaborat legea care stipuleaza ca FHA trebuie sa asigure credite ipotecare in valoare de 300 de miliarde de dolari (193 de miliarde de euro) dupa ce debitorii sunt de acord cu reducerea. Proiectul de lege ar putea fi votat in cursul acestei saptamani, dupa ce comitetul condus de Frank l-a aprobat pe data de 1 mai.
Pe masura ce criza imobiliara se adanceste, oficialii din Washington vin cu nenumarate propuneri. Numarul cererilor de prescriere ipotecara a crescut cu 57% in luna martie fata de anul precedent, conform unui studiu efectuat de compania de cercetare RealtyTrac.
"Conditiile de pe piata ipotecara raman destul de dificile, iar rata creditelor neperformante a crescut semnificativ. Nu este numai in interesul creditorilor si debitorilor sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a preveni eventualele prescrieri ipotecare, ci este in interesul tuturor", a declarat presedintele Fed. Explicand factorii care au generat aceasta problema, Bernanke a mentionat rolul important al scaderii preturilor locuintelor.
Seful Trezoreriei americane, Henry Paulson, a avut pe data de 23 aprilie o intalnire cu cei mai mari creditori ipotecari, printre care si JPMorgan Chase & Co si Citigroup, pentru a lua in calcul diferitele metode de punere in aplicare a proiectelor Hope Now Alliance, o coalitie a bancilor infiintata in vederea ajutorarii debitorilor care se confrunta cu mari probleme financiare, prin modificarea creditelor ipotecare pe care acestia le-au contractat.
Statisticile privind rata somajului nu explica, conform spuselor lui Bernanke, cresterea numarului de persoane aflate in imposibilitatea de a-si achita ratele in numeroase zone, incluziv California, Florida si Colorado, unde numarul cererilor de prescriere ipotecara a crescut chiar simultan cu scaderea ratei somajului.
Mult mai edificatoare a fost corelatia dintre scaderea pretului locuintelor si cresterea ratei creditelor neperformante. In state precum California si Florida s-au inregistrat cele mai mari scaderi de preturi si cele mai multe cereri de prescriere ipotecara.
Din cauza scaderii preturilor numerosi debitori se afla acum in situatia de a datora sume mai mari chiar decat valoarea locuintelor pe care le detin. Multi dintre proprietari se bazau pe faptul ca valoarea locuintelor va continua sa creasca, situatie in care le-ar fi fost mult mai usor sa-si plateasca ratele. Acum, ei nu-si permit nici macar sa isi achite ipotecile.
"In trecut, creditorii erau obisnuiti sa se confrunte cu imposibilitatea debitorilor de a-si achita datoriile legate de situatii precum cresterea ratei somajului sau o problema de sanatate la nivel social. Cu toate acestea, un declin la scara mare al preturilor locuintelor este un fenomen nou, iar companiile vor trebui sa dezvolte strategii noi si flexibile pentru a rezolva aceasta problema", a declarat Bernanke, adaugand ca mai sunt inca multe lucruri de facut pentru atingerea obiectivelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO