Business Internaţional

Berezovski: "As fi putut sa ma concentrez asupra matematicii"

27.03.2003, 00:00 12

Pentru miliardarii rusi a fi arestat face parte din cotidian, alaturi de limuzina blindata sI hainele Versace. Boris Berezovzki, insa, cel mai renumit magnat al tarii, a reusit sa evite acest lucru pana la inceputul acestei saptamani, cand a fost prins de politia londoneza, in baza unor acuzatii de frauda comisa in anii '90, acuzatii aduse de autoritatile ruse.
Inainte de acest eveniment, BBC News Online a obtinut un interviu cu Berezovski, in decursul caruia acesta s-a dovedit plin de incredere cu privire la succesul proiectelor sale, planuindu-si chiar revenirea pe scena politica.
Berezovski continua sa administreze ceea ce caracterizeaza drept un portofoliu de active in valoare de cateva miliarde de dolari, inclusiv din sectoarele aluminiului, petrolului, presei si televiziunii, alaturi de proprietatii din intreaga lume. El s-a angajat intr-o serie de lupte cu Kremlinul, criticand guvernul rus format in urma alegerii presedintelui Vladimir Putin in urma cu trei ani.
Berezovski incearca sa creeze un nou partid politic rus, care, spune el, ii va reuni pe liberali, iar de curand Berezovski a obligat revista Forbes sa revina asupra caracterizarii pe care i-a facut-o, drept "Nasul Kremlinului".
"Imi place aici, in Londra, dar adesea ma plictisesc," spunea magnatul rus, ritmul sau de viata in Rusia fiind complet diferit.
Dupa ce a acumulat o adevarata avere prin intermediul companiei LogoVaz, care a pornit cu vanzare de software si a trecut la comertul cu automobile probuse de AvtoVaz, fostul matematician si-a transformat averea in influenta, cladind cel mai mare imperiu media al Rusiei. Berezovski detine inca trei ziare si un post de televiziune, insa influenta de care s-a bucurat in anii '90 a rezultat din controlul asupra ORT, principalul post de televiune rus. Prin intermediul acestui post, Berezovski a venit in contact direct cu guvernul, devenind un membru important al echipei care a facut practic posibila realegerea lui Boris Eltin in 1996.
Greselile comise de Eltin in decursul celui de-al doilea mandat sunt puse adesea pe seama influentei lui Berezovski.
Cat il priveste pe Berezovski, el sustine cu tarie ca este victima anti-semitismului si a unei campanii de denigrare conduse de KGB. Berezovski nu este deloc impresionat de acuzatiile ce i se aduc, ci, dimpotriva, declara ca el si ceilalti miliardari au sustinut economia rusa dupa prabusirea comunismului. Despre presedintele Putin, Berezovski spune ca neglijeaza reformele economice. Relativa bunastare a economiei ruse de dupa alegerea lui Putin, o rubla stabila, ritm sustinut de crestere si inflatie moderata, sunt exclusiv rezultatele liberalizarii instituite de Eltin, sustine el.
O alta perioada de criza este aproape, crede Berezovski, iar investitori recenti cum ar fi gigantul petrolier BP Amoco isi asuma riscuri inutile, dupa parerea sa.
In ultimii cinci ani, Berezovski a fost urmarit pentru presupusul transfer ilegal al unei sume de miliarde de dolari de la Aeroflot, compania aeriana de stat pe care Berezovski parea ca o controleaza la un anumit moment.
In luna noiembrie a anului trecut, Moscova a cerut extradarea lui Berezovski sub acuzatia de a fi privat guvernul regional Samara de 1,9 miliarde de dolari prin intermediul LogoVaz.
Berezovski neaga toate aceste acuzatii, sustinand ca nu-i place ca altcineva sa decida in locul sau cand se poate intoarce in Rusia.
Acum, Berezovski ar putea avea o sansa de a se intoarce. Insa, o revenire cu catusile la maini i-ar putea zadarnici planurile legate de lansarea partidului liberal rus in acest an.
Totusi, Berezovski nu este genul de om care-si pierde timpul cu regrete.
"Viata in Rusia este periculoasa pentru toti oamenii de afaceri, nu numai pentru miliardari," a declarat acesta.
"Insa, am ales: as fi putut sa ma concentrez linistit asupra matematicii, pe care o iubesc, insa acest lucru nu mi s-ar fi potrivit".
Boris Berezovsky a pus capat, recent, unui proces intentat revistei americane de afaceri Forbes. Afaceristul rus s-a plans de faptul ca publicatia  l-a prezentat drept "un sef al mafiei" implicat in uciderea rivalilor politici.
Berezovsky a renuntat la daunele pe care le pretindea revistei Forbes la tribunalul suprem din Londra, dupa ce revista a fost de acord sa publice o declaratie in care se spune ca nu a avut nici o intentie sa-l acuze pe Berezovsky de uciderea in 1995 a lui Vladislav Listiev, o personalitate a televiziunii ruse, sau de o alta crima si ca nu a fost corect sa-l caracterizeze pe Berezovsky drept "un sef al mafiei".
Berezovsky a declarat dupa audieri ca nu este interesat de daune. "Nu sunt un om care vrea sange. Tot ce am dorit a fost sa-mi reabilitez numele", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO