Business Internaţional

BERD intentioneaza sa pastreze actiunile detinute la bancile poloneze

23.11.2005, 20:03 13

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) nu intentioneaza sa-si vanda participatiile detinute la bancile poloneze Pekao si BGZ si doreste sa se implice mai mult in proiectele de infrastructura din Polonia, a declarat, luni, un oficial al institutiei.

BERD este al doilea mare investitor strain in Polonia, dupa France Telecom, cu 3,4 miliarde de euro (4,02 miliarde de dolari), suma reprezentand un sfert din totalul investitiilor institutiei financiare internationale in regiune, in valoare de 14 miliarde de euro.

Alain Pilloux, director insarcinat cu afacerile bancii in Europa Centrala, a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca, dupa ce a investit masiv in sectoarele financiar si energetic din Polonia, banca se va concentra pe proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

"Ne vom implica in planuri legate de constructia de autostrazi, proiecte de dezvoltare ale municipalitatilor, eficientizare energetica si multe alte proiecte care pot obtine finantare europeana", a spus Pilloux.

In urma aderarii la Uniunea Europeana, in 2004, Polonia are in plan cheltuirea a miliarde de euro pentru dezvoltarea economiei, construirea de noi drumuri si imbunatatirea protectiei mediului, proiectele urmand sa fie in mare parte finantate prin fonduri europene. "Anul acesta va fi un an foarte bun pentru BERD si pentru Polonia, probabil cel mai bun de pana acum", a mai spus oficialul, adaugand ca investitiile BERD ar putea atinge 350-500 de milioane de euro.

BERD si-a redus treptat implica-rea in sectorul financiar din Europa Centrala, in conditiile in care numeroase banci locale au incheiat programele de restructurare si au intrat intr-o faza de dezvoltare rapida.

In Romania, BERD este in curs de a-si vinde participatia detinuta la Banca Comerciala Romana, in cadrul procesului de privatizare a institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO