Business Internaţional

Benali Yildirim: Situaţia în Turcia este în totalitate sub control

Benali Yildirim: Situaţia în Turcia este în totalitate...

Autor: Mihai Draghici

16.07.2016, 17:20 620

Situaţia în Turcia este "sub control în totalitate", a anunţat sâmbătă după-amiază premierul Benali Yildirim, după confruntările militare soldate cu 265 de morţi, între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate.

"Situaţia este în totalitate sub control", a declarat Benali Yildirim, citat de site-ul cotidianului The Washington Post.

"Complotul este o pată pentru democraţia Turciei", susţine Yildirim.

Bilanţul total al confruntărilor militare între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate este de cel puţin 265 de morţi. "Sunt 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat", a precizat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite. Premierul a precizat că 2.839 de militari implicaţi în tentativa de lovitură de stat au fost arestaţi preventiv.

Autorităţile au arestat zece membri ai Consiliului de Stat, instanţa judiciară administrativă din Turcia, şi caută 140 de membri ai Curţii de Casaţie, în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat militară blocată de Administraţia Recep Tayyip Erdogan. Potrivit agenţiei Anadolu, 2.745 de judecători au fost demişi.

Există informaţii că preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar intenţiona reintroducerea în legislaţie a pedepsei cu moartea după acest complot eşuat, dar un astfel de amendament ar avea doar rolul de a descuraja alte acţiuni viitoare, căci legea nu se va putea aplica retroactiv, pentru fapte comise înainte de a fi în vigoare.

Potrivit postului turc NTV, mulţi dintre militarii arestaţi după blocarea complotului au declarat că li se ordonase să participe la un exerciţiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO