Business Internaţional

Ben Bernanke: Actuala criza a schimbat radical modul in care Fed-ul percepe politica monetara

19.10.2008, 17:48 30

Presedintele bancii centrale americane Ben Bernanke a semnalat sfarsitul aversiunii de decenii a Fed-ului in ceea ce priveste interventia in cazul unor bubble-uri, in conditiile in care criza financiara modifica unele dintre cele mai ferme abordari ale bancii centrale cu privire la reglementare si politica monetara, scrie Bloomberg.

Oficialii ar trebui sa revizuiasca modul in care prin supervizare si prin stabilirea dobanzii de referinta poate fi abordat "fenomenul periculos" al producerii de bubble-uri in sectorul rezidential, al actiunilor si altor active care risca sa duca intreaga economie in jos, a declarat Bernanke. Acesta a avertizat in acelasi timp ca operatiunile bancare ar putea fi concentrate in maini prea putine, in conditiile in care pierderile in crestere si prabusirea unor companii ii orienteaza pe manageri catre fuziuni.
"Este o schimbare foarte importanta," a declarat Ross Levine, profesor de economie in cadrul Brown University din Providence, Rhode Island.
Bernanke se confrunta cu o economie din ce in ce mai fragila. Departamentul de Comert a raportat luna trecuta cea mai pronuntata scadere a vanzarilor din retail din ultimii trei ani. Scaderea a fost a treia consecutiva, fenomen nemaiintalnit din 1992, si a reprezentat unul din factorii aflati in spatele celui mai pronuntat declin al actiunilor americane de la crahul din 1987 incoace.
Datele i-a determinat pe traderi sa parieze ca Fed-ul va reduce din nou dobanda dupa reducerea realizata recent in tandem cu alte banci centrale.
"Este foarte bine ca economistul sef al tarii este un student avid al cauzelor si radacinilor Marii Depresii pentru ca Fed-ul va avea nevoie de toate instrumentele, abilitatile si imaginatia de care dispune pentru a ne scoate din acest haos financiar", a declarat Chris Rupkey, economist-sef in cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Eforturile guvernului de a calma pietele financiare si a pune capat crizei de pe pietele de credit nu vor avea drept rezultat o redresare economica imediata, a declarat Bernanke. El a reiterat faptul ca scaderea preturilor la locuinte si inmultirea cazurilor de prescriere de ipoteci raman "principala cauza" de slabiciune si a indicat ca este deschis catre noi pasi in sensul intreruperii declinului.
Banca centrala a fost criticata pentru a fi alimentat boom-ul sectorului rezidential prin mentinerea ratelor dobanzii la niveluri prea scazute pe o perioada prea indelungata in prima jumatate a acestui deceniu. Oficialii Fed incearca de ani intregi sa determine cum pot fi prevenite bubble-urile fara ca economia sa aiba de suferit, si putini au venit cu o solutie.
Timp de doua decenii, filosofia dominanta a fost cea a fostului presedinte Alan Greenspan. "Nu este clar ca bubble-urile, chiar daca sunt identificate din timp, pot fi blocate la costuri mai scazute decat o scadere economica semnificativa si o posibila destabilizare financiara", declara Greenspan in 2004.
Acum, succesorul sau, Bernanke si echipa acestuia, isi regandesc abordarea fata de tot, de la reglementare la controlul de stat. Prabusirea pietei americane a titlurilor ipotecare subprime a generat pierderi de peste 600 de miliarde de dolari de la inceputul anului trecut, impingand Lehman Brothers in faliment, obligand Merrill Lynch sa fuzioneze cu Bank of America si transformand Morgan Stanley si Goldman Sachs in holdinguri bancare.
Acum, strategii isi vor inaspri reactia fata de "recurgerea exagerata la fonduri imprumutate", vor acorda mai multa atentie stabilitatii economice in cadrul analizelor economice si vor incerca sa gaseasca metode de a intari sistemul de tranzactionare a titlurilor derivate complexe, a declarat Bernanke.
Bernanke a sporit autoritatea Fed, creand mai multe canale de creditare fara precedent. Totusi, efectele crizei
s-au extins de la creditorii ipotecari, banci comerciale, firme de servicii financiare si cel mai mare asigurator american, la companii implicate in sectorul de productie si al serviciilor.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO