Business Internaţional

Belgia face confiscări de active ruse în celebrul caz de spălare de bani Magnitsky

Belgia face confiscări de active ruse în celebrul caz...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2021, 00:00 96

Autorităţile belgiene şi letone au confiscat active ruseşti implicate într-un celebru caz de spălare de bani în care denunţătorul, avocatul Serghei Magnitsky, a fost ucis, scrie EUobserver. Un judecător belgian de instrucţie, Bruno de Hous, a decis sechestrarea a aproximativ 400.000 de euro din veniturile rezultate din vânzarea unui apartament în oraşul belgian Antwerp. De asemenea, instanţa a acuzat doi ruşi, pe Serghei Medvedev şi pe Irina Terkina, de spălare de bani. De Hous a făcut demersurile încă de anul trecut, dar ancheta sa este încă confidenţială, iar fondul speculativ britanic din care au fost iniţial delapidaţi banii, Hermitage Capital din Londra, a aflat despre noutăţi abia săptămâna trecută. „Nu este clar unde sunt ruşii în prezent“, a spus Karel De Meester, un avocat al Hermitage.

„Am solicitat judecătorului să efectueze investigaţii suplimentare. Dacă se pot găsi încasări suplimentare din spălarea banilor în Belgia, desigur, vom cere şi confiscarea acestora“, a spus De Meester. Apartamentul în cauză este un duplex elegant de pe strada Sora Neagră din oraşul vechi al Anvers. Ruşii l-au cumpărat în 2008 şi l-au vândut pentru un profit sănătos în 2019. Însă banii erau doar o parte din cele 4 milioane de euro spălate de interpuşii oficialilor şi mafioţilor ruşi în băncile belgiene, potrivit Hermitage. Iar aceste fonduri fac parte din suma de 200 de milioane de euro delapidată de o organizaţie criminală de la Hermitage în Rusia şi spălată în mai multe ţări din UE. Mafioţii l-au ucis pe avocatul firmei, Magnitsky, după ce acesta a făcut publică schema. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO