Business Internaţional

Belarusul îşi construieşte centrală nucleară

Belarusul îşi construieşte centrală nucleară
28.11.2017, 00:00 2316

La 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, care i-a afectat puternic o mare parte a teritoriului, Belarusul îşi construieşte prima centrală nucleară, proiectată şi finanţară de către Rusia, sub privirile neliniştite, dar neputincioase, ale ţării vecine Lituania, scrie Le Figaro.

În zona de nord-vest, în apropiere de graniţa cu Lituania, şantierul centralei de la Astravyets a intrat în faza finală: cele două reactoare, cu o capacitate de 1.200 MW fiecare, vor fi pornite în 2019 şi respectiv 2020.  Proiectul, aprobat de către guvernul ţării în 2008 şi administrat de grupul nuclear rus Rosatom, implică investiţii de 11 mld. dolari, dintre care 10 vor veni dintr-un credit rus.

Proiectul a stârnit amintiri dureroase într-o ţară în care un sfert din teritoriu a fost iradiat de explozia în 1986 a unui reactor de la centrala nucleară din Cernobîl. Rusia finanţează şi extinderea centralei nucleare a Ungariei.

Cătălina Apostoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO