Business Internaţional

Belaruşii se tem că Putin le-ar putea anexa ţara pentru a-şi întări puterea

Belaruşii se tem că Putin le-ar putea anexa ţara...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.04.2019, 00:00 148

Preşedintele rus Vladimir Putin s-ar putea uita pe la vecini pentru a găsi un mecanism care să-i asigure păstrarea puterii după terminarea mandatului său. Acest lucru face nervos Belarusul, cel mai apropiat aliat al Moscovei, pe fondul tensiunilor în creştere create de ameninţările Kremlinului că va reduce subvenţiile pentru economia belarusă, scrie Bloomberg.

După ani în care a cheltuit miliarde de dolari pentru a sprijini economia dominată de stat din Belarus, Rusia intensifică presiunea asupra preşedintelui Alexander Lukaşenko pentru ca acesta să-şi demonstreze loialitatea acceptând o integrare mai profundă a ţării sale cu Rusia în schimbul ajutorului continuu. Acest lucru alimentează temerile din Belarus că Rusia strânge şurubul înainte de a absorbi fostul satelit sovietic. Aceste îngrijorări nu sunt nefondate, spun trei persoane apropiate puterii de la Kremlin. Ele au afirmat că Putin ar putea pregăti conducerea unui stat unit cu Belarusul învecinat pentru a evita interdicţia constituţională de a rămâne preşedinte după 2024.

Deşi nu a fost luată nicio decizie cu privire la o fuziune, ceea ce ar risca opoziţie atât în Rusia, cât şi în Belarus, Putin este din ce în ce mai nerăbdător cu Lukaşenko şi îngrijorat că acesta va încerca să-şi scoată ţara de pe orbita Moscovei, au spus sursele citate. Putin, în vârstă de 66 de ani, este deja cel mai longeviv lider al Rusiei după dictatorul Josef Stalin.

El a exclus în mod repetat schimbarea limitelor termenului constituţional pentru a-şi extinde domnia. Putin nu a dat indicii despre planurile sale dincolo de 2024, însă oficialii de la Kremlin studiază metodele prin care acesta şi-ar putea păstra puterea. Acestea includ imitarea deciziei de luna trecută a liderului kazah Nursultan Nazarbayev de a se retrage din funcţia de preşedinte, păstrând în acelaşi timp controlul politic. Analiştii de la Moscova sunt sceptici că o astfel de manevră ar funcţiona în Rusia. „De aceea, Belarusul este important pentru că este una dintre soluţiile posibile“, a declarat fostul consultant politic al Kremlinului Gleb Pavlovsky. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO