Business Internaţional

BCE şi G7 scot armele grele pentru oprirea crizei datoriilor. Bursele asiatice au scăzut, dar nu s-a instalat panica de care se temeau investitorii

Al treilea Război Mondial a început. BCE şi G7 scot armele pentru oprirea crizei datoriilor

Autor: Adrian Voicu

08.08.2011, 09:26 4353

Şeful Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a semnalat căeste pregătit să achiziţioneze obligaţiuni emise de guvernulitalian şi cel spaniol, în încercarea disperată de a ţine subcontrol criza datoriilor, scrie Bloomberg.

Într-un comunicat emis în numele şefului BCE, după o şedinţă deurgenţă a Consiliului de Guvernare care a avut loc ieri noapte,banca centrală a felicitat eforturile celor două naţiuni de a-şireduce deficitele bugetare şli a anunţat că "va implementa activ"programul de achiziţie de obligaţiuni. Cu această ocazie, oficialulbăncii centrale a cerut tuturor guvernelor din zona euro să urmezepaşii asupra cărora s-a convenit la 21 iulie, inclusiv să permităprogramului de stabilizare financiară să cumpere acţiuni de pepiaţa secundară.

Într-un moment în care guvernele încearcă să oprească efectelede contagiune asupra datoriilor suverane, a rămas în sarcina BCE sălupte cu criza care ameninţă supravieţuirea monedei euro. Achiziţiade obligaţiuni italiene şi spaniole ar putea goli cuferele BCE,banca riscând chiar să fie acuzată că încalcă principiiletratatului de fondare a zonei euro prin salvarea ţărilor de laintrarea în default.

Şi Grupul celor Şapte ţări puternic industrializate a lăudatintenţiile Spaniei şi Italiei de întărire a disciplinei fiscale şide susţinere a revenirii economică.

Confruntaţi cu criza datoriilor din SUA şi Europa, lideriiGrupului au anunţat că sunt "gata să acţioneze pentru a asigurastabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare".

Acţiunile G7 şi ale BCE ar putea fi urmate de un anunţ alRezervei Federale americane cu privire la reluarea programului deachiziţie de obligaţiuni americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO