Business Internaţional

BCE s-ar putea să-i fi pus pe goană pe investitorii de pe pieţele de datorii. Decalajul dintre randamentele titlurilor de trezorerie americane şi cele ale activelor similare germane este deja la cel mai mare nivel de la începutul crizei create de pandemie

BCE s-ar putea să-i fi pus pe goană pe investitorii de...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2021, 00:05 222

Promisiunea Băncii Centrale Europene (BCE) de a mări „în mod semnificativ“ ritmul achiziţiilor de obligaţiuni, pentru a împinge în jos costurile de finanţare ale guvernelor, ar putea crea un decalaj între randamentele din SUA şi cele din Europa care riscă să alunge banii de pe pieţele financiare europene, scrie Bloomberg.

Exodul poate fi împiedicat dacă Rezerva Federală a SUA îşi consolidează angajamentul de a-şi relaxa propria politică monetară la şedinţa din această săptămână.

Decalajul dintre randamentele titlurilor de trezorerie americane şi cele ale activelor similare germane este deja la cel mai mare nivel de la începutul crizei create de pandemie, reflectând contrastul dintre rezis­tenţa economică a SUA pe fondul unei lansări rapide a campaniilor de vaccinare şi redresării lente a Europei. Acum, strategii avertizează că diferenţa s-ar putea lărgi şi mai mult după ce BCE

s-a angajat să accelereze ritmul relaxării cantitative în trimestrul următor pentru a plafona o creştere neaşteptată a randamente­lor obligaţiunilor guverna­men­tale. Aceste randa­mente, sau yielduri, sunt un indicator al costurilor de finanţare ale guvernelor. Randamentul creşte când valoarea obligaţiunii, instru­mentul de împrumut, scade.

Vineri, randamentele titlurilor de trezorerie cu scadenţa la 10 ani au crescut cu până la 8 puncte de bază, trecând peste nivelul tehnic de 1,6%. Au urcat şi cele din Europa, însă cu mai puţin de jumătate.

Un decalaj în creştere are mai multe implicaţii. Printre acestea se numără posibilitatea ca investitorii care deţin obligaţiuni europene să pivoteze spre datorii americane, acum mai profitabile, sporind astfel presiunea asupra BCE de a-şi intensifica propriile achiziţii pentru a menţine randamentele sub control. Iar acum, după ce preşedintele SUA Joe Biden a aprobat un stimul de 1.900 miliarde de dolari ñ ceva ce în ultima lună a sporit randamentele la nivel global -, BCE s-ar putea vedea într-o situaţie dificilă. O speranţă este ca Fed să urmeze aceeaşi direcţie cu banca centrală a zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO