Business Internaţional

BCE: Restructurarea datoriilor suverane ar trebui să fie o soluţie de ultimă instanţă

Autor: Bogdan Cojocaru

06.06.2011, 16:35 96

O restructurare a datoriilor suverane ar trebui să reprezinte osoluţie de ultimă instanţă, în condiţiile în care o astfel demăsură este, de obicei, "dezordonată" şi creează multe probleme, adeclarat Lorenzo Bini Smaghi, unul dintre membrii consiliuluiguvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), citat deMarketWatch.

Smaghi a îndemnat Grecia, stat împovărat de datorii, să insistepe aplicarea de reforme, avertizând că altfel ţara riscă să intreîn incapacitate de plată şi va fi luată în considerarerestructurarea datoriilor.

"Piaţa financiară locală va fi afectată sever de intrarea înincapacitate de plată a datoriilor sau de restructurarea acestora.Vor fi înregistrate pierderi mari, iar recapitalizarea sistemuluibancar local va necesita fonduri suplimentare de la buget", a spusoficialul BCE.

BCE este unul dintre cei mai hotărâţi opozanţi ai ideiirestructurării datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi,temându-se că aplicarea unei astfel de măsuri va încuraja şi altestate cu probleme din zona euro, precum Irlanda şi Portugalia, sărecurgă la acţiuni asemănătoare.

Guvernele din zona euro iau în considerare convingereacreditorilor Greciei să înlocuiască datoriile care în curând ajungla scadenţă cu datorii cu o maturitate mai lungă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO