Business Internaţional

BCE: Programul de injecţie de lichiditate funcţionează. Dobânzile au scăzut, creditarea creşte, iar companiile mici au acces la finanţare

Mario Draghi, preşedintele BCE

Mario Draghi, preşedintele BCE

Autor: CătăIina Apostoiu

12.10.2015, 00:06 535

Preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a declarat că programul de relaxare cantitativă al BCE (injecţia a 1.100 miliarde de euro în economia Europei) funcţionează peste aşteptări, deşi instituţiei îi va lua mai mult decât intenţionase să-şi atingă ţinta de inflaţie, potrivit Bloomberg.

„Se pare că va dura mai mult decât anticipasem până când inflaţia va reveni şi se va stabiliza la niveluri pe care le considerăm suficient de apropiate de 2%, în mare parte din cauza scăderii preţurilor petrolului“, a adăugat şeful BCE. El a menţionat costurile de finanţare în scădere, volumele în creştere ale creditării şi accesul îmbunătăţit la credite pentru companiile mici drept semne că programul de injecţie de lichiditate are un efect pozitiv.

Totuşi, în condiţiile în care rata inflaţiei s-a situat sub zero pentru prima dată din martie, iar încetinirea de pe pieţele emergente generează riscuri, BCE este pregătită să-şi extindă programul de achiziţii de active dacă acest lucru va fi necesar.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO