Business Internaţional

BCE nu vrea să îşi asume pierderi pe datoria Greciei

BCE nu vrea să îşi asume pierderi pe datoria Greciei

Autor: Adrian Voicu

25.01.2012, 14:59 416

Banca Centrală Europeană (BCE) se opune ferm oricărei restructurări a datoriei Greciei deţinută de bancă, au declarat pentru Bloomberg două persoane apropiate discuţiilor.

Deşi BCE este presată să se alăture creditorilor privaţi în asumarea unei părţi din datoriile Greciei, banca centrală consideră că o asemenea acţiune ar afecta încrederea în instituţie.

Şeful Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde a declarat astăzi că guvernele europene şi alţi creditori ai datoriilor publice ale Greciei ar trebui să îşi mărească susţinerea în cazul în care creditorii privaţi nu vor accepta o reducere mai mare a datoriei Greciei.

"Dacă nivelul datoriei Greciei deţinute de privaţi nu este îndeajuns de mult renegociată, atunci creditorii publici, deţinători ai datoriei Greciei, vor trebui să participe la efortul financiar", a spus Lagarde jurnaliştilor prezenţi la Paris.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat la 19 ianuarie că BCE "nu este parte" a discuţiilor dintre guvernul Greciei şi secorul privat. BCE se află în discuţii însă în privinţa unui schimb pontenţial de obligaţiuni pe termen mai lung pentru a reduce din greutatea efortului financiar al ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO