Business Internaţional

BCE nu se atinge inca de dobanda la euro, mentinand-o la 1%

15.01.2010, 00:00 17

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi rata dobanzii dereferinta la 1%, in linie cu estimarile economistilor, inconditiile in care sa pregateste sa retraga de pe piata masurile destimulare si monitorizeaza intens resuscitarea economica a zoneieuro, care pare sa-si piarda din elan, scrie Bloomberg.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, va ridica dobanda depolitica monetara la 1,5% pana la finalul anului 2010, potrivitunui sondaj realizat de Bloomberg in randul a 61 de economisti.

La polul opus, banci precum JPMorgan Chase si Citigroup sustinca BCE va mentine dobanda la 1% pentru tot restul anului, in timpce Deutsche Bank si Bank of America Merrill Lynch prognozeaza odublare a acesteia pana la sfarsitul lui 2010.

Inainte de a majora rata dobanzii de referinta, institutiaeuropeana isi va concentra eforturile asupra retragerii de pe piataa masurilor de urgenta introduse pentru a dezgheta creditareabancara. Aceasta prudenta este justificata de faptul ca somajul increstere si problemele fiscale ale unor tari precum Grecia intunecaperspectivele economice ale zonei euro.

"Trebuie sa actioneze cu grija. Ultimul lucru pe care si-ldoreste o banca centrala este sa puna in pericol revenireaeconomiei, aflata intr-un stadiu incipient deocamdata, intrucat vafi mult prea dificil sa prinda din nou momentul propice. BCEcunoaste foarte bine acest aspect", a declarat Ken Wattret,economist-sef pentru zona euro in cadrul bancii franceze BNPParibas.

Economia zonei euro se va extinde cu 1,4% anul acesta, in timpce inflatia va urca la 1,2%, potrivit sondajului realizat deBloomberg. Estimarile Comisiei Europene arata ca anul trecutProdusul Intern Brut cumulat al celor 16 state care utilizeazamoneda euro s-a comprimat cu 4%, urmand sa inregistreze un avans de0,8% in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO