Business Internaţional

BCE mentine dobanda de referinta la 4%, pentru a nu intari si mai mult cursul euro

05.10.2007, 19:24 12

Evolutia peste asteptari a monedei euro fata de dolar (1,41$/euro) dar si fata de alte valute importante a atras, in nenumarate randuri, critici la adresa BCE din partea oficialilor francezi sau italieni, care au subliniat ca un euro puternic echivaleaza cu pierderi considerabile la export, ceea ce poate afecta ritmul de dezvoltare economica, scrie Bloomberg.
Cresterea costurilor de creditare a determinat BCE sa amane majorarea ratei de referinta luna trecuta, iar aprecierea monedei europene pana la un nivel record in raport cu dolarul a "umbrit" perspectivele de crestere economica.
Strategii sunt in acelasi timp ingrijorati in legatura cu o viitoare accelerare a inflatiei, in conditiile in care majorarile de preturi la consum au depasit limita de 2% impusa de BCE pentru prima data in decurs de peste un an.
BCE "vrea sa vada in ce fel turbulentele de pe pietele de credit vor afecta economia", a declarat Elga Bartsch, economist in cadrul bancii Morgan Stanley din Londra.
Economia europeana da deja semne de incetinire. Industria serviciilor, de la asigurari pana la companii aeriene, a inregistrat cel mai lent ritm de crestere din doi ani in luna septembrie, in timp ce increderea consumatorilor si a directorilor de companii in soliditatea perspectivelor economice a atins cel mai scazut nivel din ultimele 16 luni.
Premierul italian Romano Prodi si cel luxemburghez Jean-Claude Juncker s-au declarat in aceasta saptamana ingrijorati in legatura cu aprecierea euro, moneda unica europeana avansand pana la o valoare record de 1,4283 $ pe 1 octombrie. Ministrul belgian de finante Didier Reynders a declarat recent ca BCE ar trebui sa ia in calcul o reducere a ratei de referinta in eventualitatea unei incetiniri a ritmului de crestere economica.
Euro a inregistrat o crestere de 6% in raport cu dolarul in ultimele sase saptamani. Cresterea a fost alimentata in plus de decizia luata de banca centrala americana (Fed) pe 18 septembrie de reducere a ratei de referinta cu o jumatate de punct, pana la 4,75%, pentru ca Statele Unite sa nu intre in recesiune in urma declinului pietei rezidentiale. Cresterea numarului de cazuri de imposibilitate de plata a creditelor ipotecare in randul clientilor cu risc ridicat din SUA a dus la o majorare a costurilor legate de contractarea de imprumuturi de catre gospodariile si companiile din Europa.
De asemenea, au aparut semne de neintelegere intre strategii BCE. Nicholas Garganas din Grecia a declarat in cadrul unui interviu ca aprecierea euro nu va reduce inflatia pe plan local la trei zile dupa ce colegul sau portughez Vitor Constancio declarase ca aprecierea monedei va reduce presiunile asupra preturilor.
In cadrul unui interviu, presedintele BCE Jean-Claude Trichet declara ca "starea de incertitudine se amplifica".
Actualele perspective de crestere "genereaza dezbateri mai stranse in consiliul de guvernare", arata Bartsch. "Insa acesta este un lucru pozitiv."
Strategii BCE nu pareau sa se grabeasca sa urmeze exemplul Fed si sa reduca ratele. Trichet declara pe 1 octombrie ca "zona euro a devenit mai flexibila la evolutiile externe", iar vicepresedintele Lucas Papademos declara saptamana trecuta ca impactul turbulentelor de pe piata asupra cresterii economice va fi unul limitat.
Inflatia a accelerat la 2,1% in septembrie, de la 1,7% cu o luna in urma, iar rata somajului se afla la un minim record.
Preturile la petrol de circa 80 $ / baril si intensificarea creditarii companiilor si a consumatorilor vor spori temerile BCE privitoare la inflatie. Imprumuturile acordate sectorului privat au avut o crestere de 11,2% in august comparativ cu anul trecut si de 11% fata de luna anterioara, a anuntat BCE pe 27 septembrie. Aceasta este cea mai semnificativa crestere din noiembrie 2006.

Perspective sumbre
Aprecierea monedei europene pana la un nivel record in raport cu dolarul a "umbrit" perspectivele de crestere economica.
Strategii sunt ingrijorati in legatura cu o viitoare accelerare a inflatiei, in conditiile in care majorarile de preturi la consum au depasit limita de 2% impusa de BCE pentru prima data in decurs de peste un an.
Economia europeana da deja semne de incetinire; industria serviciilor, de la asigurari la companii aeriene, a inregistrat cel mai lent ritm de crestere din doi ani in luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO