Business Internaţional

BCE: Economia zonei euro va intra într-o "recesiune moderată" la sfârşitul anului

BCE: Economia zonei euro va intra într-o "recesiune moderată" la sfârşitul anului

Autor: Anca Dumitrescu

03.11.2011, 17:45 585

Economia zonei euro va intra într-o "recesiune moderată" la sfârşitul acestui an şi este foarte probabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă semnificativ prognoza de creştere pentru 2012, în condiţiile intensificării riscurilor, a declarat preşedintele instituţiei, Mario Draghi.

"Zona euro este afectată de amplificarea riscurilor şi de incertitudini persistente", a afirmat Draghi la prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al BCE, transmite Reuters.

Economia este marcată de incertitudini foarte mari şi de intensificarea tensiunilor pe anumite segmente ale pieţelor financiare, a adăugat Draghi după şedinţa de politică monetară la care dobânda cheie a fost redusă în mod surprinzător cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%.

Draghi a spus că inflaţia se menţine ridicată dar va încetini pe parcursul anului 2012 sub 2%, în conformitate cu obiectivul pe termen mediu al BCE.

Noul şef al BCE a intrat într-un vârtej în prima sa săptămână ca preşedinte al băncii centrale europene, în condiţiile în care liderii din zona euro se gândesc pentru prima oară la un viitor al regiunii fără Grecia, în timp ce blocajul economic din Italia riscă să atragă această ţară în criză.

Draghi nu a oferit vreun angajament de intensificare a programului băncii de achiziţii de obligaţiuni suverane, pentru susţinerea unor state ca Italia şi Spania.

"Programul de achiziţii de obligaţiuni are trei caracteristici, respectiv este temporar, este limitat şi este justificat de nevoia de reluare a funcţionării canalelor monetare", a spus şeful BCE.

Decizia de reducere a dobânzii cheie a contribuit modest la creşterea cotaţiilor bursiere, iar indicele FTSEurofirst 300 era la ora 14:00 GMT în creştere cu 1,3%.

"Ce început. Este evident că BCE a luat virusul crizei şi încearcă tot ce poate pentru a preveni o recesiune în toată regula", a declarat Carsten Breski, analist la ING.

Liderii europeni au declarat joi că sunt gata să lase Grecia să iasă din zona euro, pentru a proteja moneda unică, dacă autorităţile de la Atena nu decid rapid să aplice programul de salvare.

După conferinţa de presă, Draghi se va alătura liderilor din G20 reuniţi la Cannes.

Ultimatumul dat de europeni Greciei, după decizia premierului elen George Papandreou de a convoca un referendum privind planul de salvare, a adâncit criza şi a amplificat presiunile asupra BCE.

Numeroşi analişti consideră că BCE este singura instituţie care are capacitatea să calmeze pieţele.

Spread-ul obligaţiunilor italiene şi franceze pe termen de 10 ani a crescut joi la cel mai ridicat nivel atins de la crearea euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO