Business Internaţional

BCE duce cea mai dura lupta cu inflatia la 10 ani de la infiintare

03.06.2008, 20:51 13

Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a declarat la aniversarea bancii ca "reactia slaba la criza petrolului din anii '70 a cauzat o incetinire a ritmului de crestere economica si s-a platit un pret foarte mare pentru aceasta greseala", adaugand ca aceasta a fost perioada in care rata somajului a crescut considerabil, scrie presa straina.
"Inflatia este cea mai mare problema la ora actuala", a afirmat un oficial al BCE.
Dupa o saptamana de proteste ale pescarilor care au blocat porturile din Europa, pe fondul scumpirii combustibilului, efectele se fac simtite si in randul politicienilor.
Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a declarat in cursul saptamanii trecute ca Uniunea Europeana ar trebui sa ia in considerare reducerea taxelor pe valoarea adaugata la combustibili daca preturile continua sa creasca.
Premierul luxemburghez si presedintele consiliului ministrilor de finante din zona euro Jean-Claude Juncker a afirmat ca solutia nu este in conformitate cu politica UE, insa Franta are dreptul de a o aduce in discutie daca doreste. "Cred ca aceasta idee nu concorda cu spiritul general", a declarat Juncker. Ministrii de finante au cazut de acord, cu cativa ani in urma, ca nicio tara membra a UE nu ar trebui sa se abata de la politica economica comuna prin reduceri majore de taxe pentru a compensa preturile crescute ale combustibilului.
Problema este ca Europa, la fel ca si restul lumii, este afectata si de scumpirea alimentelor, care constituie o parte si mai mare din cheltuielile domestice. Zeci de lideri europeni se vor intalni in cursul acestei saptamani la Roma pentru a discuta criza de alimente la nivel global, pe fondul temerilor ca foametea se va extinde pe zone mult mai mari decat cele deja afectate.
Pretul multor produse alimentare s-a dublat in ultimii doi ani si este foarte posibil sa se mentina la un nivel ridicat in cursul urmatorului deceniu, chiar daca va avea o usoara scadere, conform datelor emise de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Banca Centrala Europeana - acum mai puternica decat si-ar fi imaginat pana si detractorii sai - se confrunta cu ceea ce ar putea fi cea mai mare provocare de la aparitia euro: elaborarea unei politici monetare de ansamblu in conditiile in care tarile din sudul Europei sunt blocate intr-un ritm lent de crestere economica in vreme ce Germania, cea mai mare economie din intreaga Uniune Europeana, este prospera, desi are o rata a inflatiei foarte ridicata.
Politica monetara a BCE poate parea uneori nepotrivita, mai ales acum, in conditiile scumpirii record a alimentelor si energiei. Banca ar putea ajunge sa majoreze rata dobanzii de referinta, cu toate ca o politica monetara mai aspra, in conditiile contractarii economiilor din numeroase tari, ar putea avea consecinte negative asupra cetatenilor europeni. Inflatia in zona euro, care este expusa riscului de incetinire a ritmului cresterii economice, se afla la acest moment la valoarea record de 3,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO