Business Internaţional

BCE discută o nouă opţiune nucleară: să ofere dobânzi negative la depozite. Dacă îţi ţii banii la bancă, vei lua mai puţin

BCE discută o nouă opţiune nucleară: să ofere...

Autor: Ştefan Stan

13.11.2013, 19:50 3417

Banca Centrală Europeană ar putea adopta dobânzi negative dacă va fi nevoie să aducă inflaţia la ţinta propusă, după ce valoarea inflaţiei pe luna octombrie a fost mult sub valoarea dorită, a declarat un oficial de top BCE, scrie Wall Street Journal.

„Dacă obiectivul nostru este pus în pericol, vom lua toate măsurile pe care le vom considera pentru a îndeplini ţinta. Acesta este un semnal foarte clar”, a declarat Peter Praet, un membru din comisia executivă a BCE.

Inflaţia anuală în zona euro a încetinit la 0.7% în octombrie, mult sub valoarea ţintită de  BCE, de 2%, pe termen mediu.

Praet nu a exclus cea mai controversată şi mai puternică măsură văzută de analişti: achiziţia de active de la bănci pentru a reduce costurile de creditare în sectorul privat.   

„Balanţa Băncii Centrale poate fi de asemenea folosită. Aceasta include achiziţii pe care orice bancă centrală le poate face”, a adăugat Praet.

Praet susţine că nu este nevoie de un stimul adiţional din partea BCE, notând că riscurile inflaţiei din zona euro ca întreg sunt echilibrate de scăderea neaşteptată a dobânzii, făcută de BCE săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO