Business Internaţional

BCE cere detalii băncilor europene cu privire la expunerea lor pe fondul britanic Greensill şi GFG Alliance, condus de şeful Liberty Galaţi (Sidex), Sanjeev Gupta

Declinul suferit de Greensill începe să afecteze GFG, imperiu construit de antreprenorul Sanjeev Gupta

Declinul suferit de Greensill începe să afecteze GFG, imperiu construit de antreprenorul Sanjeev Gupta

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2021, 12:32 376

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut detalii creditorilor continentului în legătură cu expunerea lor pe compania de servicii financiare Greensill şi GFG Alliance, principalul client al grupului britanic, notează Financial Times.

Greensill a început să demareze săptămâna trecută procedurile de insolvenţă după ce Credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic, iar BaFin – autoritatea de supraveghere financiare din Germania – a îngheţat conturile unei subsidiare din Bremen a fondului.

Supervizorii BCE le-au cerut băncilor să ofere informaţii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance, grup care operează mai multe oţelării la nivel global şi se bazează masiv pe Greensill.

O sursă citată de FT a menţionat că măsură iniţiată de BCE este una standard şi nu reflectă un grad ridicat de îngrijorare în cadrul instituţiei europene. BCE, Greensill şi GFG Alliance au refuzat să comenteze.

Între timp, BaFin a menţionat că Greensill Financial, parte a grupului cu sediul în Londra, este mult prea mic pentru a declanşa un prejudiciu grav în interiorul sistemului monetar.

Principalul produs financiar din cadrul Greensill este cunoscut drept un „lanţ de aprovizionare al finanţelor”, care ajută business-urile să obţină împrumuturi pentru a-şi acoperi costurile. Însă criticii spun că mişcarea ar fi folosită pentru a deghiza o serie imensă de datorii.

Indiferent de impactul pe care l-a generat asupra sistemului monetar internaţional, declinul suferit de Greensill începe să afecteze GFG, imperiu construit de antreprenorul Sanjeev Gupta, cu venituri de 20 de miliarde de dolari şi peste 30.000 de angajaţi.

Una dintre companiile miliardarului, Liberty Steel, a finalizat în 2019 achiziţia fostului combinat Sidex de la Galaţi, devenind ulterior Liberty Galaţi, într-o tranzacţie estimată la 740 de milioane de euro.

Liberty Steel, deţinută de GFG Alliance, numără aproximativ 17.000 de angajaţi în Europa, potrivit Reuters.

Incertitudinile generate de relaţia GFG-Greensill nu sunt noi. În 2018, GAM Holding – grup elveţian care administrează zeci de miliarde de euro – a îngheţat un fond de 12 miliarde de dolari după ce un avertizor de integritate (whistleblower) a ridicat mai mult semne de întrebare cu privire la modul în care au fost evaluate activele Greensill, incluzând aici active nelichide legate de business-urile lui Sanjeev Gupta, în valoare de sute de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO