LIVE: ZFLive: Ce se întâmplă pe piaţa materialelor de construcţii în 2022? Cum fac faţă companiile româneşti la creşterea preţurilor din energie? Urmăriţi o discuţie cu Daniel Şologon, CEO, Cemacon Cluj
Business Internaţional

BCE atenţionează: Două din cinci bănci încă nu conştientizează că se vor confrunta cu problema creditelor neperformante

Aproximativ 40% dintre băncile din zona euro încă nu conştientizează că s-ar putea confrunta cu defaulturi în rândul clienţilor cauzate de pandemie şi încă speră că vin vremuri mai bune  sau încearcă să ascundă problemele sub covor, spune Andrea Enria, oficial BCE.

Enria, preşedintele consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene.

De când au fost impuse măsurile de lockdown anul trecut, BCE a cerut băncilor să identifice eventualele pierderi şi să aloce suficiente resurse pentru a le absorbi, oferind în acelaşi timp mai mult spaţiu de manevră în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de capital şi de lichiditate pentru a le ajuta în acest proces. Enria a spus că majoritatea băncilor din zona euro gestionează creditele neperformante în mod corespunzător, însă „două din cinci“ încă nu depun suficient efort, spre exemplu prin faptul că nu identifică din timp ce împrumuturi au risc mai mare de default.

„Aproximativ două din cinci bănci au lacune semnificative în ceea ce priveşte aşteptările noastre“, spune Enria, preşedintele consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene.

Chiar dacă economia a scăzut anul trecut, băncile din zona euro au raportat o scădere a creditelor neperformante din bilanţurile lor, situaţie la care au ajutat garanţiile guvernamentale, moratorii privind plăţile şi schemele de descărcare a activelor cu probleme.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.