Business Internaţional

BBVA a pus pe masa oferta pentru Lavaro

01.04.2005, 00:00 9


BBVA, a doua banca din Spania, a inaintat o oferta formala pentru Banca Nazionale Lavaro, incercand rezistenta barierei impuse de autoritatile italiene in fata preluarii institutiilor bancare autohtone de banci cu capital strain, relateaza Financial Times.


Oferta depusa de banca spaniola se ridica la 6,67 miliarde de euro, o eventuala tranzactie putand declansa un val de oferte straine. Incercarea BBVA urmeaza celei facute anul trecut de Santander Central Hispano, in valoare de 13 mld. euro, pentru banca britanica Abbey National.


Potrivit publicatiei britanice, consiliul de conducere al bancii olandeze ABN Amro a luat in calcul posibilitatea depunerii, in urmatoarele cateva zile, a unei oferte de preluare a Banca Antonveneta, institutie in capitalul careia ABN detine deja 12,7%. Banca italiana a fost evaluata la 7 mld.euro. Se asteapta in urmatoarele 12 luni, si o oferta din partea SCH pentru Sanpaolo-IMI, in care detine 8,5%.


BBVA propune un schimb de actiuni cu BNL, in proportie de 1 la 5. Banca spaniola este prezenta in proportie de 15% in capitalul BNL si intentioneaza sa-si majoreze participatia, initial, cu 35%.


Guvernatorul bancii centrale a Italiei, Antonio Fazio, are autoritatea de a bloca orice tranzactie in sectorul bancar italian.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO