Business Internaţional

BBC investigheaza banii lui Abramovici

18.01.2005, 00:00 22



BERD se pregateste sa actioneze intr-o instanta din Elvetia compania detinuta de Roman Abramovici, Runicom SA, sub acuzatia de fals in acte si aceea ca au fost facute cheltuieli extravagante pentru achizitia de yahturi de lux si pe tratamentele de infrumutesare ale sotiei magnatului rus, in timp ce firma evita sa achite bancii o datorie mai veche, conform unui documentar-ancheta care va fi transmis la sfarsitul acestei saptamani pe BBC.



The Moscow Times scrie ca, in instanta, confruntarea dintre compania cu sediul in Elvetia, Runicon, care se ocupa in trecut cu contractele de comert cu petrol ale Sibneft, si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, dureaza de mai multi ani si a aparut din nou in atentia opiniei publice dupa ce postul de televiziune BBC Two a anuntat ca va investiga afacerea in cadrul emisiunii "Sweeney Investigates", ce urmeaza a fi difuzata joi.



Procesul si acuzatiile de falsificare a documentelor sunt printre subiectele care vor fi dezbatute in emisiune, potrivit BBC.



Programul ar putea pune capat relatiei privilegiate pe care Abramovici a avut-o pana acum cu mass media din Marea Britanie, care i-a construit miliardarului rus o imagine pozitiva de la sosirea sa in capitala Angliei din 2003, odata cu achizitia clubului de fotbal Chelsea Londra, din prima liga engleza.



"Avem aceeasi putere financiara ca el si vom merge pana la capat cu aceasta actiune. Il vom urmari oriunde ar merge", a declarat un oficial BERD din Londra.



"Putem sa luptam de la egal la egal cu el. Abramovici poate gandi ca in Rusia ar fi putut iesi curat din aceasta afacere, dar nu este cazul in Elvetia. Trebuie sa realizeze ca nu poate castiga aceasta lupta", a adaugat aceeasi sursa.



John Sweeney, gazda emisiunii TV "Sweeney Investigates", spune ca documentele aduse ca dovezi in instanta de catre reprezentantii BERD, arata ca in cheltuielile facute de Runicom SA in perioada in care Abramovici se afla la conducerea companiei sunt incluse achizitia a doua yahturi din Cannes, Franta, si un tratament de infrumusetare de 22.000 de dolari (17.000 euro) facut de sotia lui Abramovici, Irina, potrivit informatiilor publicate pe site-ul BBC.



"Sibneft a fost compania care a asigurat conducerea de facto sau 'din umbra' a Runicom SA. Sibneft ca de altfel si Abramovici si Evgheni Shvidler, ca fosti directori ai Runicom SA, au stat la baza transferului activelor unei a treia persoane fara a avea vreun temei sau cu un motiv neintemeiat", scrie intr-un memorandum al EBRD din toamna anului trecut, obtinut de echipa de investigatie a lui Sweeney.



Spre exemplu, fonduri Runicom SA au fost transferate in conturile Runicom Ltd., societate inregistrata in Gibraltar, care ar fi controlata tot de Abramovici, potrivit descoperirilor de BERD, preluate de Sweeney.



Acuzatiile de fals sunt legate de cererile BERD de restituire a unui credit pe care l-a acordat fostei banci SBS-Agro. BERD deschisese o linie de creditare la SBS-Agro pentru finantarea unui program de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii. Dar SBS-Agro a intrat in faliment dupa criza din august 1998 si nu a putut achita 14 mil. dolari din sumele primite de la BERD. In schimb a indicat principalul beneficiar al acestor fonduri - compania Runicom.



BERD nu a reusit sa recupereze datoria de la Runocom SA, care a pretins ca datoria a fost platita intr-o reglare de conturi unei a treia banci.



Dupa o serie de infatisari in fata justitiei din Rusia, BERD a reusit in sfarsit sa castige un apel la Curtea Suprema in 2002. Insa, la putin timp dupa acest verdict, Runicom SA si-a declarat falimentul.



BERD sustine in programul "Sweeney Investigates" ca Runicom SA a adus ca probe in procesele din 2000 documente false pentru a demonstra ca a platit cele 14 mil. dolari unei a treia banci.



"Pe parcursul anchetei desfasurate de BERD, am descoperit ca documentele intocmite de Runicom contineau numeroase inadvertente care subliniaza ideea ca unele dintre acestea au fost falsificate la o data ulterioara producerii evenimentelor", afirma Elizabeth Wallace, director BERD, intr-un raport BERD obtinut de BBC.



Purtatorul de cuvant al lui Abramovici nu a fost disponibil pentru comentarii.



BERD a fost infiintata in 1991 cu scopul de a dezvolta sectorul intreprinzatorilor mici in Rusia si Europa de Est. La fondurile bancii au contribuit SUA, Japonia, Marea Britanie si alte state europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO