Business Internaţional

Bazooka pregătită de Europa şi FMI nu pare decât un pistol cu apă - nicio ţară nu se grăbeşte să dea banii

Bazooka pregătită de Europa şi FMI nu pare decât un pistol cu apă

Autor: Adrian Voicu

19.12.2011, 17:06 858

Miniştrii de finanţe ai zonei euro vor încerca să finalizeze astăzi împrumutul de 200 de miliarde de euro deşi este posibil ca această ţintă, stabilită la 9 decembrie de liderii europeni, să nu fie atinsă, scrie Wall Street Journal.

"Va fi un efort pentru a se ajunge la o înţelegere privind de 150 de miliarde de euro angajaţi de zona euro, dar nu este sigur că acest lucru se va întâmpla astăzi şi cu siguranţă pare că nu vom ajunge la totalul de 200 de miliard euro", a declarat un oficial al FMI.

"Până acum avem un angajament clar doar din partea Danemarcei, de 5,5 miliarde euro. Suedia ar putea contribui de asemenea alături de Polonia, dar nimic nu este clar în privinţa celorlalte ţări, inclusiv Germania, în timp ce Marea Britanie nu pare să participe", a decalrat pentru publicaţia americană un oficial al zonei euro.

"Este un exemplu clasic al Europei care decide ceva ce nu vrea sau nu îl poate duce la îndeplinere", a adăugat oficialul.

Oficialul FMI citat de WSJ a declarat că au existat eforturi de a convinge Londra să susţină cu cel puţin 30 de miliarde de euro Fondul, dar după ce premierul David Cameron s-a folosit de dreptul de veto în privinţa schimbării tratatului UE, o astfel de posibilitate este departe de a se împlini.

"Marea Britanie îneţelege nevoie de a oferi FMI-ului o putere mai mare de foc, dar va lua în considerare un astfel de angajament la un alt gen de forum, precum G20. Politica din spatele unei contribuţii ce necesită participarea Băncii Angliei la salvarea unor ţări membre ale zonei euro este în prezent una tabu", a declarat oficialul european. "Cu toţii am înţeles asta în urma poziţiei luate de Cameron la ultimul summit".

Nici măcar Germania, motorul economiei europene, care ar trebui să contribuie cu până la 45 de miliarde de euro, pare depăşită de situaţie. Banca centrală Bundesbank a anunţat luni că nu înţelege graba în privinţa contribuţiei sale la fondul de salvare.

Şeful băncii Jens Weidmann a declarat că orice contribuţie va veni cu anumite condiţii: ca celelalte state membre ale FMI din afara Europei să contribuie la creşterea sumei; fondurile nu ar trebui folosite doar pentru ţările din zona euro; iar parlamentul german Bundestag ar trebui să aprobe această sumă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO