Business Internaţional

Bayer, anchetat pentru fixarea preturilor

24.06.2004, 00:00 14



Grupul german Bayer AG a aratat ca va colabora in totalitate cu anchetatorii implicati in investigatia privind fixarea preturilor de catre firmele de produse chimice, care a luat o amploare mondiala, implicand companii precum Dow Chemical Co si DuPont.



Potrivit unui articol publicat in Wall Street Journal, investigatorii europeni si americani cerceteaza acuzatiile conform carora au fost fixate arbitrar preturile in cazul a sase substante chimice folosite in compozitia materialelor plastice, sintetice si din cauciuc in Statele Unite, Canada, Europa si Japonia.



Aceasta reprezinta o continuare a unei investigatii incepute in anul 2002, asupra modului de stabilire a preturilor in industria chimica.



Potrivit cotidianului citat, cel putin patru anchete judiciare au fost initiate la San Francisco, pornind de la rezultatele preliminare ale investigatiilor. Printre cele mai recente produse chimice vizate de ancheta se afla uretanul, un tip de plastic cu utilizare frecventa, precum si neoprenul, cauciuc sintetic.



"Investigatia pleaca de la premisa existentei unor activitati de tip cartel in anumite ramuri ale industriei chimice, care implica fabricarea cauciucului. Ancheta a vizat firma Bayer inca din toamna anului 2002. Noi cooperam fara retineri cu autoritatile", a afirmat un purtator de cuvant al companiei.



Reprezentantii companiilor Dow Chemical si DuPont nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.



Ancheta a luat noi proportii ca urmare a unui caz in care a fost implicata Crompton Corporation. In luna martie, firma a recunoscut ca a manipulat preturile la cauciuc, acceptand sa plateasca o amenda de 50 de milioane dolari si sa coopereze cu anchetatorii guvernamentali.



Progresul anchetei a fost favorizat de amnistia promisa celor care aduc dovezi in acest caz. Crompton si Bayer au cerut sa li se acorde amnistia si au inceput sa coopereze cu investigatorii, in timp ce Dow si DuPont au dezvaluit ca si ei vor coopera cu autoritatile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO