Business Internaţional

Bashar al-Assad a depus jurământul pentru al patrulea mandat de 7 ani de preşedinte al Siriei

Bashar al-Assad a depus jurământul pentru al patrulea...

Autor: Daniel Contescu

18.07.2021, 10:31 147

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care a fost reales pentru un al patrulea mandat de 7 ani în luna mai 2021, în ciuda acuzaţiilor de fraudă din partea multor ţări occidentale, a depus jurământul de sâmbătă, la Damasc.

Ceremonia a fost linia militără impusă de regimul Assad. Garda de onoare l-a întâmpinat pe conducător în timp ce cobora pe un covor roşu, înainte de a intra în palat pentru a fi învestit şi a sta de vorbă cu o mulţime de oficiali şi demnitari.

Doi ofiţeri de armată au purtat copii ale Constituţiei şi Coranului Siriei, pe care Bashar al-Assad a depus jurământul.

Assad a spus în discursul său că principala cauză a crizei economice actuale a Siriei a fost îngheţarea activelor ţării sale deţinute de băncile libaneze. Potrivit unor estimări, a spus Assad, Siria are între 40 şi 60 miliarde de dolari în băncile libaneze, ceea ce este suficient pentru a bloca economia şi a pune presiune pe moneda siriană.

Khattar Abou Diab, care preda ştiinţe politice la Universitatea din Paris, crede că Assad supraestimează cu mult valoarea activelor siriene deţinute în Liban şi a precizat că guvernul libanez, sub presiunea Hezbollah, a trimis bunuri subvenţionate, inclusiv benzină, pentru a sprijini economia siriană.

Oamenii din partidul lui Assad şi alţi susţinători ai regimului său au declarat pentru televiziunea de stat că sancţiunile guvernului SUA asupra Siriei şi controlului turc şi kurd asupra unor porţiuni din ţară au agravat criza economică a ţării.

Tatăl lui Assad, Hafez, a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în 1970, conducând Siria timp de 30 de ani. Fiul său i-a urmat când a murit, în 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO