Business Internaţional

BASF face achizitii pentru a se pune la adapost de declinul pietei

02.03.2006, 20:32 13

Cea mai mare companie de produse chimice se pregateste pentru zile negre prin achizitii pe piete mult mai stabile decat cea a produselor chimice.

BASF AG va achizitiona divizia de constructii a companiei Degussa AG, in schimbul sumei de 2,6 mld. dolari (2,2 mld. euro). Prin oferta de peste 4,9 miliarde de dolari facuta pentru compania americana producatoare de convertori catalitici Engelhard Corp, BASF este favorita si pentru achizitia acesteia. Achizitia Degussa este evaluata la peste 2,8 mld. euro daca sunt incluse si datoriile, relateaza Bloomberg.

Directorul executiv, Juergen Hambrecht, incearca sa includa in portofoliul companiei operatiuni specializate cum ar fi materialele de constructii, pentru a nu se baza numai pe produsele chimice ale caror preturi tind sa fluctueze in functie de costurile petrolului si de situatia economiei mondiale. Compania miniera RAG AG, ce controleaza mai mult de 95% din actiunile Degussa, ar putea utiliza fondurile provenite din vanzare pentru a compensa costurile legate de achizitionarea partilor din grupul Degussa pe care nu le detineau deja.

"Tranzactia si-a meritat pretul. Este o companie cu perspective solide de crestere", a declarat Martin Dunwoodie, analist in cadrul ING Bank NV, Londra.

Valoarea actiunilor BASF a crescut ieri cu 0,7% pana la 63,71 euro.

Pe 27 ianuarie, BASF anunta depunerea unei oferte angajante pentru divizia de constructii a Degussa. Purtatorul de cuvant al companiei, Michael Grabicki, a refuzat pe 21 februarie sa comenteze in legatura cu o stire publicata de Handelsblatt conform careia compania majorase valoarea ofertei initiale de la 2,5 mld. euro la 2,8 mld. euro dupa ce Degussa primise oferte mai consistente din partea unor firme de buyout.

Tranzactia va fi probabil finalizata la mijlocul acestui an, asteptand in prezent aprobarea autoritatilor din domeniul competitiei, a aratat Degussa. BASF a anuntat ca va plati cu numerar si titluri comerciale.

"Achizitia ne permite sa profitam de potentialul de crestere a pietei de produse chimice utilizate in constructii si sa ne consolidam pozitia in cadrul acestei in-dustrii caracterizate de randamente ridicate", a declarat Andreas Kreimeyer, membru al board-ului BASF.

Procesul de consolidare se accelereaza in cadrul industriei produselor chimice pe masura ce companiile se adapteaza la schimbarile ce tin de cerere si oferta manifestate pe diverse piete. In timp ce ritmul de crestere devine mai lent pe pietele mature din Europa si Statele Unite, cresterea cererii manifestate in Asia a determinat producatorii din aceasta industrie sa construiasca mai multe fabrici si sa transfere capacitatile de productie in aceasta regiune.

In acelasi timp, BASF a oferit 4,9 mld. dolari pentru a achizitiona Engelhard, compania fiind in cautare de operatiuni care sa-i asigure o crestere constanta inainte ca industria produselor chimice sa intre in urmatoarea perioada de declin.

Degussa, cea mai mare companie din domeniul produselor chimice specializate, a angajat Goldman Sachs Group Inc. pentru a se ocupa de vanzarea diviziei sale, divizie ale carei venituri s-au ridicat la 1,8 mld. euro in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO