Business Internaţional

Barroso, fostul şef al CE: Europa va avea o creştere economică sustenabilă, însă nu spectaculoasă

Jose Manuel Barroso, fostul preşedinte al Comisiei Europene, a fost keynote speaker la evenimentul EY Strategic Growth - Unlocking the potential of the Mediterranean region desfăşurat la Roma

Jose Manuel Barroso, fostul preşedinte al Comisiei Europene, a fost keynote speaker la evenimentul EY Strategic Growth - Unlocking the potential of the Mediterranean region desfăşurat la Roma

Autor: Claudia Medrega

20.04.2015, 00:06 342
Revigorarea economiei şi încrederea au revenit, iar Europa a devenit atractivă din punct de vedere investiţional şi va avea o creştere economică sustenabilă, însă nu spectaculoasă, fiind necesar să se investească mai mult în inovaţie şi să se integreze pieţele digitale şi cele de energie, consideră José Manuel Barroso, fostul preşedinte al Comisiei Europene.

El a vorbit săptămâna trecută la Roma la evenimentul EY Strategic Growth Forum - Unlocking the potential of the Mediterranean region - la care au participat peste 600 de CEO, antreprenori, investitori şi lideri ai comunităţii de business şi ai guvernelor.

„Acum este foarte «trendy» să fii negativ în legătură cu Europa. Pesimismul a pătruns în cultura Europei. Dar Europa este acum puternică şi atractivă pentru investitori. Europa nu va avea o creştere economică spectaculoasă, ci o creştere durabilă, sustenabilă. Este nevoie de mai multă inovare în Europa. Dacă vom investi în inovaţie şi vom integra pieţele digitale şi energetice vom obţine mai mult“, a afirmat José Manuel Barroso, care a condus Comisia Europeană în perioada 2004-2014.

Optimismul a început să îşi facă simţită prezenţa în zona euro, economiile periferice şi-au oprit scăderea şi băncile au început să relaxeze condiţiile de creditare la şase ani de la debutul crizei economice mondiale. Însă radiografia revenirii economice lasă, deocamdată, loc de incertitudini. Una dintre probleme este că ascensiunea economică pe care o vedem astăzi nu creează atât de multe locuri de muncă cât ar fi de dorit. Iar şomajul, în special în rândul tinerilor, este cea mai mare problemă în Europa, a mai spus Barosso.

Cu peste 17.000 de proiecte de investiţii străine identificate în ultimii 5 ani, regiunea mediteraneană este una dintre cele mai atractive destinaţii pentru investitori. Barroso consideră că această regiune are un potenţial foarte mare de creştere şi a arătat că este nevoie de un parteneriat puternic public-privat pentru a susţine economiile. Fostul şef al Comisiei Europene a amintit că în anii de criză Europa a reuşit să creeze noi instrumente şi noi instituţii, iar zona euro este mai pregătită să facă faţă provocărilor.

„Europa nu este o singură ţară. Uniunea Europeană are 28 de ţări membre, iar deciziile iau timp. Politicile au nevoie de mai mult timp decât pieţele. Au fost ani foarte provocatori, iar caracteristica a fost rezistenţa, capacitatea de a adaptare la situaţia dificilă. Am fost capabili în vremuri de criză să creăm instrumente noi. În Europa a fost nevoie să creăm noi instituţii. Zona euro este mai pregătită să facă faţă provocărilor“.

În Europa au fost făcuţi paşi importanţi pentru crearea uniunii bancare, cu cele trei componente: sistem unic de supraveghere, mecanism unic de gestionare a băncilor-probleme şi schemă unică de garantare a depozitelor.

Energie şi utilităţi, telecomunicaţii, tehnologie, transporturi, imobiliare, infrastructură şi retail au fost temele dezbătute la forumul organizat de firma de audit şi consultanţă EY la Roma.

Din partea României a fost prezent la discuţii preşedintele MB Telecom, Mircea Tudor, care a fost speaker la panelul „Telecomunicaţii, media şi tehnologie (TMT): furnizarea unei experienţe de cumpărare de calitate“, alături de executivi de top din companiile Cisco, Almaz Capital, Olivetti, Postemobile, Bevillacqua şi Octo Telematics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO