Business Internaţional

Băncile trebuie să reducă activităţile care necesită un nivel de capital ridicat - bancher

Băncile trebuie să reducă activităţile care necesită un nivel de capital ridicat - bancher

Autor: Anca Dumitrescu

04.02.2013, 18:01 1277

"Băncile trebuie să fie mai eficiente", a afirmat Clausen într-un interviu acordat la Stockholm.

La sfârşitul lunii ianuarie, numărul locurilor de muncă desfiinţate în sectorul financiar mondial s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, cele mai ample măsuri fiind luate de băncile europene.

UBS a anunţat în octombrie că va elimina 10.000 de locuri de muncă în decurs de trei ani, pentru a se adapta cerinţelor mai stricte în privinţa capitalului.

Barclays (Marea Britanie) şi Commerzbank (Germania) renunţă la rândul lor la mii de angajaţi, pentru a rămâne competitive în contextul noilor reglementări.

Chiar şi băncile scandinave, regiune aproape neafectată de criza datoriilor suverane, iau măsuri de restructurare.

Clausen, director general al Nordea Bank, cea mai mare bancă din nordul Europei, a anunţat recent că instituţia de credit a renunţat la 8% din forţa de muncă.

Federaţia, cu sediul la Bruxelles, reprezintă 31 de asociaţii bancare europene, între care Asociaţia Bancherilor Elveţieni şi Asociaţia Bancherilor Britanici.

Clausen consideră că structura tradiţionară de sucursale folosită de bănci este improbabil să supravieţuiască în actualele schimbări legislative.

Condiţiile de capital impuse de Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară obligă băncile să se adapteze pentru a nu pierde bani. Astfel, servicii precum creditarea companiilor, care necesită un nivel ridicat de capital, sunt înlocuite cu soluţii alternative, cum este aranjarea emisiunilor de obligaţiuni.

UBS a explicat că reducerea numărului de angajaţi reflectă restrângerea operaţiunilor de trading şi concentrarea pe servicii de management al averilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO