Business Internaţional

Băncile sunt anchetate în scandalul privind manipularea Euribor

Băncile sunt anchetate în scandalul privind manipularea Euribor

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

20.10.2011, 00:04 890

Comisia Europeană a confiscat marţi documente ale mai multor bănci importante, marcând astfel extinderea la nivel mondial a anchetei de aplicare a legii în privinţa modului în care sunt stabilite ratele de dobândă cheie, potrivit unor persoane care cunosc această problemă, scrie Wall Street Journal.

Oficialii europeni examinează rata de dobândă Euribor (care este un indice de referinţă re­cunoscut internaţional), rata de dobândă pentru îm­prumuturile în euro la care băncile participante în zona monetară UE îşi acordă împrumuturi, spun surse care cunosc această situaţie. Euribor, stabilită de mai mult de 40 de bănci, este un indice de referinţă utilizat pentru a determina ratele de dobândă pentru valori de mii de miliarde de euro aferente creditelor exprimate în euro şi altor instrumente de creditare.

Examinarea Euribor este o ramificaţie a unei investigaţii mai ample în curs de desfăşurare de mai mult de un an realizată de procurorii şi autoriţăţile de reglementare din SUA, Europa şi Japonia. Investigaţia cercetează dacă băncile s-au înţeles pe ascuns pentru a manipula rata de dobândă Libor, care este mult mai utilizată în sistemul bancar. Libor influenţează costul a mii de miliarde de dolari acordate sub formă de credite şi produse derivate.

Stabilirea ratei Euribor este realizată de unele dintre cele mai importante bănci din Europa. O listă a companiilor financiare percheziţionate marţi de către Comisia Europeană nu a fost disponibilă. Dar printre companiile vizate au fost o bancă franceză importantă, precum şi una germană, spun surse care cunosc situaţia. Descin­derile coordonate au avut loc în Londra şi în alte oraşe europene, spun aceste surse.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat marţi să comenteze.

"A fost mai mult o vizită decât o descindere", a spus un executiv al unei bănci din Londra unde oficialii Comisiei Europene au apărut neanunţaţi. Aceştia au solicitat informaţii şi au fost însoţiţi în interior.

Oficialii Comisiei Europene au autoritatea să intre în sediul companiilor şi să confişte documente necesare anchetei de încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei.

Vizitele surpriză, cunoscute ca descinderile din zori, cel mai probabil sunt parte a efortului oficialilor europeni de a înţelege mai bine me­ca­nismul Euribor, potrivit persoanelor familiarizate cu această problemă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO