Business Internaţional

Băncile se vor bate cu guvernele UE anul viitor, într-o cursă a refinanţării de 2.000 de mld. de dolari

Băncile se vor bate cu guvernele UE anul viitor, într-o cursă a refinanţării de 2.000 de miliarde de dolari

Autor: Radu Racu

02.12.2011, 12:23 518

Băncile europene vor concura cu guvernele lor pentru a găsi surse de împrumuturi în valoare totală de 2.000 de miliarde de dolari anul viitor, pe măsură ce credite anterioare ajung la scadenţă, arată o analiză Bloomberg.

Statele zonei euro trebuie să răscumpere anul viitor obligaţiuni de 1.100 de miliarde de euro (1.500 de miliarde de dolari) care ajung la scadenţă anul viitor, din care jumătate sunt titluri germane, italiene şi franceze scadente în primul semestru din 2012.

Marile grupuri financiare europene au datorii de peste 1.000 de miliarde de dolari scadente anul viitor, din care două treimi în primul semestru, conform datelor centralizate de Citigroup.
Ritmul de refinanţare la care vor fi supuse băncile în 2012 este aproape dublu faţă de nivelul trimestrial din ultimii trei ani.

Dacă în ultimele 11 trimestre băncile au fost nevoite să găsească 130 de miliarde de dolari la fiecare trei luni pentru a-şi refinanţa împrumuturile, anul viitor nivelul trimestrial mediu va fi de 230 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO