Business Internaţional

Bancile pun sub semnul intrebarii capacitatea rusilor de a-si plati datoriile

10.02.2009, 16:55 17

Creditorii regionali rusi au cerut guvernului sa modereze o serie de discutii initiate de firme financiare straine preocupate ca bancile si companiile din Rusia vor intampina probleme in a rambursa o parte din datoriile de 400 de miliarde de dolari (310 mld. euro) cu scadenta in urmatorii patru ani, scrie Bloomberg.

"Mai multe banci occidentale au cerut initierea unor discutii", a declarat Anatoli Aksakov, presedinte al Asociatiei Ruse a Bancilor Regionale.
Guvernul rus a negat insa zvonurile aparute in presa internationala conform carora bancile tarii doresc ca acesta sa le ajute sa-si restructureze datoriile externe.
"Guvernul nu are niciun astfel de plan", a declarat un purtator de cuvant al guvernului.
Totusi, speculatiile privitoare la eventuale pierderi suferite de bancile europene in legatura cu credite acordate in Rusia au generat deprecieri ale monedei euro in raport cu dolarul si yenul.
Rusia s-a angajat sa ofere finantare de urgenta in valoare de peste 200 de miliarde de dolari in conditiile in care scaderea pretului petrolului impinge cel mai mare furnizor de energie al lumii in cea mai severa criza economica din 1998.
Asociatia Bancilor Regionale a cerut ajutorul guvernului rus dupa ce a discutat cu banci, printre care HSBC, ce doreau sa se clarifice cu privire la capacitatea unor companii de a-si onora obligatiile.
"Bancile au acumulat multa valuta. Nu sunt probleme. Nu purtam discutii cu privire la restructurari de datorii", a declarat Aksakov.
"Nu cred ca multi debitori se gandesc la restructurare", arata Mihail Galkin, din cadrul MDM Bank.
Asociatia reprezinta banci mai mici, regionale, si nu institutiile mai mari care acumuleaza cea mai mare parte a datoriilor, a adaugat acesta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO