Business Internaţional

Băncile jubilează: Fitch Ratings revizuieşte pozitiv perspectiva de rating a BCR şi BRD, după modificarea OUG 114/2018

Băncile jubilează: Fitch Ratings revizuieşte pozitiv...

Autor: Izabela Cutieru

04.04.2019, 11:23 215

Fitch Ratings a modificat, miercuri, de la „negativă” la „stabilă”, perspectiva de rating atribuită Băncii Comerciale Române SA (BCR) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD).

Agenţia a confirmat şi ratingurile de viabilitate al BCR şi al Băncii Transilvania la "bb plus", al UniCredit Bank la "bb", al Garanti Bank la "bb minus" şi al ProCredit Bank la "b plus".

Decizia vine după ce, în ianuarie 2019, agenţia a înrăutăţit perspectiva de rating, de la „stabilă” la „negativă”, pentru BCR şi BRD, în urma apariţiei OUG 114. Fitch consideră că noile modificări asupra OUG 114 vor reduce povara sectorului, printr-o atitudine „mai puţin agresivă a guvernului şi o dorinţă rezonabilă a autorităţilor de a răspunde preocupărilor exprimate de Banca Naţională a României şi reprezentanţi ai sectorului bancar”.

„Între timp, alte legi care au trecut prin parlament la sfârşitul lunii decembrie, ceea ce ar fi fost în detrimentul rentabilităţii sectorului, au fost declarate neconstituţionale şi au fost anulate. Ca rezultat, ne-am moderat opiniile privind riscurile predominante ale ţării”, se arată în comunicatului publicat de Fitch.

Rata de impozitare a fost redusă la 0,4% pe an pentru băncile cu o cotă de piaţă de peste 1% şi la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mică de 1% (inclusiv PCBRO). Baza impozabilă a fost, de asemenea, redusă şi în prezent cuprinde, în esenţă, împrumuturi care nu sunt garantate de stat. Astfel, Fitch percepe o reducere majoră a riscului pentru solvabilitatea băncilor, datorită dispoziţiilor care scutesc de taxe instituţiile bancare care înregistrează pierdere contabilă, înainte de calculul taxei pe active, la sfârşitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datorează taxa.

Prin modificările aduse OUG 114 au fost stabilite, pentru anul 2019, în cazul fiecărei instituţii bancare, ţinte de creştere a creditării de plus 8%, ţinte de diminuare a marjei de dobânda de minus 8% şi marje de referinţă a dobânzii de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO