Business Internaţional

Băncile greu încercate ale Europei văd în fuziuni calea de ieşire din impas

Băncile greu încercate ale Europei văd în fuziuni...

Autor: Catalina Apostoiu

23.12.2020, 00:05 447

Cele mai mari bănci ale Europei au ajuns să realizeze că au nevoie de un plan radical pentru a ieşi dintr-o criză prelungită, scrie Bloomberg.

Anii de dobânzi negative au erodat rezultatele acestora. Băncile europene şi-au redus forţa de muncă cu o cincime de la criza financiară mondială, au renunţat la divizii neprofitabile şi au ieşit din businessuri mai riscante, însă toate acestea în van.

Pandemia le-a sporit vulnerabilităţile, împingându-le preţurile acţiunilor la minime record. Iar distanţa dintre acestea şi rivalele americane nu a făcut decât să se adâncească din 2008.

Acum, din Madrid până în Frankfurt, discuţiile privind fuziuni şi achiziţii au căpătat o nouă urgenţă, astfel de mişcări putând să ajute băncile să iasă din această situaţie dureroasă şi să creeze un gigant european care poate supravieţui, şi poate şi prospera, în era postpandemie.

În timp ce perspectiva unui campion paneuropean rămâne una îndepărtată deocamdată, tranzacţii locale mai restrânse din Italia şi Spania au potenţialul de a pregăti terenul pentru planuri mai ambiţioase care să transforme industria.

Liderii bancari europeni subliniază de ani întregi nevoia de astfel de tranzaţii pe o piaţă fragmentată. Lipsa unui instrument comun de protejare a depozitelor la nivel de UE şi reglementările complicate zădărnicit astfel de eforturi.

Însă declinul în accelerare al băncilor europene a generat un nou sentiment de urgenţă.

Nu există nicio garanţie că tranzacţiile vor aduce o soluţionare a problemelor de ordin structural. Multe fuziuni nu reuşesc să adauge valoare, iar combinaţiile financiare sunt deosebit de complexe.

Totuşi, într-o decizie care ar putea facilita încheierea de tranzacţii, autorităţile de reglementare semnalează acum flexibilitate în modul în care băncile pot contabiliza achiziţiile.

BCE spune de asemenea că nu va majora automat cerinţele de capital pentru bănci după o fuziune.

Impactul coronavirusului este un al driver, în condiţiile în care băncile mai mici suferă pierderi, iar cele mai puternice văd o oportunitate de a câştiga cotă de piaţă. În 2020, tranzacţiile M&A au ieşit dintr-o pauză de un deceniu. Volumul tranzacţiilor dintre băncile regiunii a crescut cu 27% anual la 37 mld. $ de la începutul lunii iulie, potrivit datelor Bloomberg.

„Într-un anumit punct am putea vedea între trei şi patru grupuri mari în fiecare ţară cu o cotă de piaţă de 20%“, potrivit lui Giorgio Cocini, de la Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO