Business Internaţional

Băncile greceşti ating un nou record negativ: Depozitele bancare se află la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani

Băncile greceşti ating un nou record negativ: Depozitele bancare se află la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani

Autor: Marius Oncu - Mediafax

27.02.2012, 17:07 789

Companiile şi populaţia au continuat să-şi retragă depozitele din băncile din Grecia într-un ritm rapid în ianuarie, a anunţat, luni, Banca Centrală Europeană (BCE), acesta fiind un nou semn al declinului încrederii în sistemul bancar al ţării, scrie Reuters.

Depozitele sectorului privat din băncile elene au scăzut cu proape 3% în ianuarie, al doilea mare declin de la începutul crizei, până la 174,9 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2006. În decembrie depozitele au crescut uşor.

La nivelul actual, depozitele bancare sunt cu 28% sub maximul record atins în decembrie 2009.

Scăderea din ianuarie reflectă temerile legate de ce se va întâmpla cu banii din bănci în cazul în care Grecia ar ieşi din zona euro, dar şi îngrijorarea privind fragilitatea sistemului bancar, care va trebui recapitalizat rapid, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar extern de la ţările zonei euro şi FMI.

Depozitele private din Portugalia şi alte state de la periferia zonei euro au evoluat uşor mai bine. În Portugalia au înregistrat o creştere foarte redusă, la 233,2 miliarde de euro, iar în Italia, Irlanda şi Spania au scăzut uşor.

Pierderile mari de depozite cauzează probleme majore băncilor, care trebuie să găsească surse alternative de finanţare pentru a-şi reface rezervele de capital sau să-şi reducă afacerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO