Business Internaţional

Băncile germane reduc creditarea pentru ţările aflate la periferia zonei euro

Băncile germane reduc creditarea pentru ţările aflate la periferia zonei euro

Foto: Daniel Roland

Autor: Ioana Nita

31.07.2012, 00:02 574

Băncile germane au redus creditarea ţărilor de la periferia zonei euro cu aproximativ o cincime de la începutul anului, în prezent aceasta situându-se la cel mai scăzut nivel din 2005 până acum, potrivit Bundesbank, banca centrală a Germaniei, scrie Financial Times.

În perioada ianuarie-mai, instituţiile de credit din Germania au diminuat creditarea netă pentru Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania cu 55 miliarde euro, la 241 miliarde euro, conform unei analize făcute de Morgan Stanley asupra datelor furnizate de Bundesbank. Băncile germane şi franceze au început să îşi reducă expunerile din celelalte state ale zonei euro încă de la mijlocul anului 2010, însă noile date arată că tendinţa de a păstra fondurile în interiorul ţării se intensifică. Numărul creditelor acordate de băncile germane Italei s-a redus cu 25% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu o scădere de 7% anul trecut.

Schimbarea reflectă temerile că destrămarea zonei euro va aduce măsuri prin care vor fi restricţionate ieşirile de capital din ţările care vor părăsi uniunea monetară, precum şi presiuni din partea autorităţilor de reglementare asupra băncilor pentru ca acestea să îşi reducă dependenţa de finanţare de tip wholesale (împrumuturi pe termen scurt de la alte bănci şi instituţii financiare) şi să ancoreze creditarea locală mai mult la depozitele locale.

"Suntem îngrijoraţi că balcanizarea pieţelor bancare va acţiona ca o piedică pentru creditare şi pentru relansarea economică, fiind o sursă de instabilitate sistemică", a menţionat Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO