Business Internaţional

Bancile franceze care dau bonusuri mari vor fi amendate

13.09.2009, 17:29 10

Cele mai mari banci franceze ar putea fi amendate de catrecomisia bancara a tarii daca nu vor aplica noile reglementarilegate de bonusuri, scrie Bloomberg.

"Comisia bancara poate impune sanctiuni, amenzi consistente", adeclarat Michel Camdessus, cel care va monitoriza practicile legatede bonusuri din cadrul bancilor franceze.

Camdessus, fost director general al FMI acum un deceniu, adeclarat ca rolul sau este de a ajuta bancile franceze sa treacaprin transformari dificile legate de sistemul de plati.

Franta exercita presiuni asupra G20 in sensul reducerii platilorbancherilor dupa ce institutiile financiare au fost salvate decontribuabili. Conform unor noi calcule realizate de BBC pe bazadatelor FMI, cele mai mari economii ale lumii au cheltuit 10.000 dedolari (6.852 de euro) pe cap de locuitor pentru depasirea crizei.In total, aceste tari au cheltuit 10.000 mld. dolari (6.852 mld.euro).

Recent, bancherii francezi au cedat presiunilor venite dinpartea presedintelui Nicolas Sarkozy cazand de acord cu noireglementari in privinta bonusurilor. "Introducem reglementariantiabuz, antiexces", a declarat ministrul francez de finanteChristine Lagarde.

Ministrii de finante si bancherii centrali din G-20 s-au pus deacord cu privire la un plan de schimbare a reglementarilor dinsectorul serviciilor financiare. Financial Stability Board, uncomitet de autoritati internationale, va trebui sa detaliezepropunerile inaintea summitului din Pittsburgh din 24-25septembrie.

In Franta, Sarkozy l-a desemnat pe Camdessus sa supraveghezeplatile din cadrul bancilor care au beneficiat de sustinereastatului. El va putea primi orice informatii privitoare lapoliticile de plati din partea bancilor si are autoritatea de aface recomandari executivilor de top in privinta bonusurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO