Business Internaţional

Bancile centrale vor reguli stricte in sectorul financiar

16.06.2008, 19:08 14

Bancile comerciale si cele de investitii, a caror soliditate este vitala pentru sistemul financiar global, ar trebui sa opereze in conformitate cu un cadru de reglementare unificat, cu "cerinte adecvate de capital si lichiditate", a declarat Tim Geithner, presedinte al Bancii Federale din New York, citat de Financial Times.
Geithner, un strateg american ce a jucat un rol esential pe tot parcursul crizei pietelor de credit si unul dintre principalii artizani ai planului de salvare a Bear Stearns, spune ca banca centrala americana ar trebui sa joace "un rol central" in ceea ce priveste noul cadru, colaborand strans cu autoritatile din Statele Unite si din intreaga lume.
"In prezent, Fed are o ampla responsabilitate in ceea ce priveste stabilitatea financiara, responsabilitate nedublata de o autoritate directa, iar consecintele actiunilor pe care le-am intreprins in aceasta criza fac ca eliminarea acestei discordante sa fie si mai importanta", a aratat Geithner in cadrul unui discurs tinut la Economic Club din New York.
Criza pietelor de credit a sporit presiunile exercitate asupra strategilor americani in sensul luarii in considerare de catre acestia a unor schimbari ample in ceea ce priveste sistemul de reglementare a institutiilor financiare, sistem in conformitate cu care banci comerciale ca JP Morgan Chase si Citigroup se afla sub supravegherea Fed, iar banci de investitii ca Goldman Sachs si Lehman Brothers sunt mai slab reglementate de organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC).
Conform lui Geithner, sistemul reprezinta "o combinatie confuza de responsabilitate difuza, concurenta restransa si o retea complexa de reguli care creeaza stimulente negative si oportunitati uriase de arbitraj si evaziune".
Insa, legislatia legata de revizuirea sistemului american de reglementare a sectorului financiar nu are sanse sa inceapa sa avanseze in Congres pana anul viitor, cand noua administratie va veni la putere.
Geithner a mai aratat ca Fed analizeaza oportunitatea transformarii unora din noile facilitati de lichiditate create in timpul crizei pietelor de credit in facilitati permanente si va cere bancilor centrale sa creeze "o retea viabila de swap-uri valutare, politici legate de garantii" pentru a spori lichiditatea in timpul unei crize.
Intre timp, Malcolm Knight, general manager al Bancii Reglementelor Internationale, a vorbit la randul sau despre necesitatea unei consistente a reglementarilor.
El a declarat ca este vital sa se dezvolte o strategie de renuntare la acele politici care au fost introduse in timpul crizei pietelor de credit si care nu ar trebui sa fie mentinute.
"Trebuie sa existe o consistenta sporita a reglementarii pe diferite segmente, institutii financiare si jurisdictii", a declarat el.
"Pe viitor, trebuie sa se puna accent pe acele organisme care pot contribui la crearea unui cadru financiar mai consistent la nivel international."
Knight a avertizat in acelasi timp ca sistemul financiar se afla acum in fata unui risc in crestere de volatilitate a ratelor de schimb in conditiile in care investitorii si bancile centrale se confrunta cu impactul majorarii preturilor la marfuri si cu alte presiuni inflationiste.
"Nu este clar daca restul lumii va continua sa finanteze deficitul de cont curent al Statelor Unite la actualele niveluri ale ratelor de schimb", a declarat el.
Comentariile ar putea fi urmarite cu atentie de investitori si strategi, acestea survenind intr-o perioada in care atentia pietei se concentreaza din nou asupra perspectivelor privitoare la evolutia dolarului.
Ben Bernanke, presedintele Fed, a intrerupt tacerea traditionala a bancii centrale cu privire la problemele monetare, aratand clar ca banca nu mai doreste sa asiste la o depreciere a dolarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO